Aa

Aa

Србија памти своје хероје и пријатеље

Србија памти своје хероје и пријатеље

Читај ми

ПАРИЗ / ТИЈЕ -  "Србија памти своје хероје, али памти и своје пријатеље. Србија прашта својим непријатељима али не заборавља ни добро ни зло", изјавио је министар за рад, запошљавањем борачка и социјална питања, Александар Вулин после полагања венаца српским јунацима страдалим у Првом светском рату и пријатељу српског народа, Албанцу Есад Паши Топтанију на Српском војничком гробљу у Тијеу код Париза. Вулин је истакао да је Есад Паша пример како би Србија и Албаниија требало да сарађују.

 

"Србија памти своје хероје. Зато смо данас овде. Али Србија памти и своје пријатеље. Србија никад неће заборавити Есад Пашу и никад неће заборавити да је и у најтежим тренуцима био уз нас", изјавио је Танјугу министар Вулин.

"Повлачење српске војске не би било могуће без његове жртве, без његовог самопрегора, а своју љубав према српском народу и према Србији платио је главом од оних који су Србију и Србе мрзели више него што су волели своју земљу и свој народ" истакао је Вулин.

Есад Паша је српски пријатељ, неправедно заборављен, неправедно занемарен у историји, чак и нашој. Есад Паша је пример како би Албанија и Србија требало да сарадјују. Пут Есад Паше јесте пут споразумевања, јесте пут добросуседских односа. Есад Паша је Албанац који је волео Србе. Због тога не сме бити заборављен. Посебно због тога у албанској историографији не сме да буде прецртан и кажњен. Србија памти своје пријатеље и како је рекао Есад Паша Срби су једини народ који прашта својим непријатељима. Србија прашта, али Србија је сигурно не заборавља, ни добро, ни зло, нагласио је Вулин.

Есад Паша Топтани је био један од водећих албанских политичара почетком 20. века. Током Првог светског рата био је на страни савезника и Срба и помога српској војсци која се повлачила преко Албаније осигуравајући им сигурне пролазе, смештај и храну. Учествовао је и у борбама на Солунском фронту. Есад Паша је убијен 1920. године у Паризу. Убио га је Авни Рустеми, политички активиста и члан албанског парламента верујући да је сарадјујући са Србима Есад Паша издао интересе албанског народа. Сахрањен је на српском војничком гробљу у Тијеу у Булоњској шуми где медју мноштвом крстова стоји и један полумесец.