Aa

Aa

Србија није крива за мигрантску кризу

Србија није крива за мигрантску кризу

Читај ми

БРИСЕЛ – Србија трпи милонске штете због одлуке Хрватске да затвори границу за теретни саобраћај, поручио је данас у Бриселу министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

"Србија није одговорна за мигрантску кризу и сходно томе не може да трпи последице те кризе", рекао је Вулин новинарима након састанка са европским комесаром за унутрашње послове и миграције Димитросом Аврамополусом.

Он је казао да је и Аврамопулос изразио забринутост због понашања Хрватске, која је као вид економског притиска на Србију да не усмерава мигранте ка Хрватској затворила границу, те да је од комесара добио похвале на рачун опхођења Србије према мигрантима.

"Ни Аврамопулос није умео да ми одговори какве везе имају мигранти са теретним саобраћајем", казао је Вулин и додао да је потпуно неприхватљиво да Србија трпи милионске штете због настојања да се хумано понаша према избеглицама.

Он је објаснио да је Србија регистровала мигранте, али да они по српским и међународним законима имају право да се након тога слободно крећу, а да Србија, за разлику од неких других земаља, није организовала специјалне возове и аутобусе како би они што пре напустили земљу.

Упитан да ли ЕУ има инструменте да принуди Хрватску да отвори границу, Вулин је казао да то није питање за њега, него за министре земаља чланица који ће се данас поподне окупити на ванредном састанку у Бриселу.

Он није желео да прецизира какве ће контрамере Србија предузети ако Хрватска данас до два поподне не отвори границу, рекавши да ће се то тек видети.

"Ја ћу данас и на наредним састанцима инсистирати да Србија не може да трпи последице нечије неспособности", рекао је Вулин и поновио оптужбе на рачун Хрватске да није учинила ништа да се припреми за прихват таласа миграната, иако се знало да ће он доћи до њених граница.

Он је истакао да је Србија спремна да се укључи у заједничку европску политику када она једном буде формулисана.

Вулин ће се касније данас срести са Високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини и са комесаром за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханесом.