Aa

Aa

Србија неће бити "сабирни центар", тражимо помоћ ЕУ

Србија неће бити "сабирни центар", тражимо помоћ ЕУ

Читај ми

БЕОГРАД - Србија неће постати никакав "сабирни центар" за избеглице и мигранте, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и апеловао на Европску унију да омогући Србији непосредан приступ свим фондовима ЕУ као да је њена чланица.

Он је поручио да Србија неће градити трајне капацитете за мигранте, већ да ће за њих бити намењени привремени капацитети којима располажемо и тамо где је потребно они ће бити проширени, али да то не може сама, већ јој је потребна финансијска помоћ ЕУ.

"Србија неће постати никакав сабирни центар јер би то значило да је Србија земља која људе спречава у њиховом кретању у смислу да ми треба да будемо ти који одређују ко има ово или оно право. Није то нешто што ми можемо сами да радимо и није то нешто што желимо да радимо", рекао је Вулин.

Он је додао да ће Србија настојати у томе да се поштују и чувају људска права свих миграната и обезбеди им све што је потребно.

"Трудимо се да ти људи буду максимално заштићени, да добију медицинску негу и храну, али ми ово не можемо да радимо сами, чак ни привремене капацитете не можемо више да ширимо и градимо без новца ЕУ", рекао је Вулин.

Он је апеловао на ЕУ да омогући Србији непосредан приступ свим фондовима ЕУ као да је њена чланица јер је суочена са истим проблемом као да је члан те заједнице.

"Србија хоће да буде део решења, хоћемо да заједно формулишемо политику, да заједно формулишемо став, а ако формулишемо заједничку политику и став преузећемо и обавезе које из тога произилазе, али нећемо дозволити да нам се ставови намећу", закључио је Вулин.

Он је рекао и да новац пореских обвезника Србије неће бити трошен за обезбеђивање и проширење привремених капацитета за мигранте, јер то није проблем који је Србија изазвала нити може сама да га реши.

"Наш буџет ово није могао да предвиди 1. јануара кад смо га усвајали и сходно томе апелујем на ЕУ да нам омогући непосредан приступ свим фондовима", закључио је Вулин.

Он је казао да "Србија више од свега очекује право решење, и радује се данашњем састанку премијера Србије Александра Вучића са немачком канцеларком Ангелом Меркел".

"Очекујемо да већ једном добијемо јасан став ЕУ како намерава да реши проблем миграција", рекао је Вулин.