Aa

Aa

Србија не заборавља: Сећање на француске војнике и официре страдале у Србији у Првом светском рату

Србија не заборавља: Сећање на француске војнике и официре страдале у Србији у Првом светском рату

Читај ми

Зајечар – Владин одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије саопштава да су поводом обележавања годишњице ослобођења Зајечара у Првом светском рату одржане традиционалне српско-француске комеморативне свечаности.

Церемонија полагања венаца и одавања почасти је одржана 19. октобра 2014. године у 12.00 часова у оквиру комплекса Француског војног гробља у Зајечару, а у наставку и код Споменика палим Тимочанима у Балканским и Првом светском рату, који се налази у центру града.
Том приликом, представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представници Министарства одбране и Војске Србије, Амбасаде Републике Француске у Републици Србији, Града Зајечара и удружења грађана опредељених за очување традиција ослободилачких ратова Србије положили су венце у знак поштовања према страдалим савезницима.

Споменик Тимочанима страдалим током Првог светског рата у Зајечару сведочи о пострадалима током завршних војних операција за ослобођење земље 1918. године када су припадници Српске војске, заједно са својим француским савезницима, водили тешке борбе против аустро-угарских, немачких и бугарских трупа.

Комплекс Француског војног гробља у Зајечару представља, после Француског војног гробља у Београду, други по величини и значају француски војни меморијал на територији Србије.