Aa

Aa

Србија не заборавља: Oбележена годишњица страдања француских војника и Тимочана у Првом светском рату

Србија не заборавља: Oбележена годишњица страдања француских војника и Тимочана у Првом светском рату

Читај ми

Зајечар – Помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Милан Поповић, 19. октобра 2015. године положио је венце и одао почаст на француском војничком гробљу и код споменика палим Тимочанима у Балканском и Првом светском рату у Зајечару.


Церемонија полагања венаца и одавања почасти прво је одржана у оквиру комплекса Француског војног гробља у Зајечару а затим код Споменика палим Тимочанима у Балканским и Првом светском рату, који се налази у центру града.
Венце су такође положили представници Министарства одбране и Војске Србије, Амбасаде Републике Француске у Републици Србији, Амбасаде Краљевине Марока у Републици Србији, Града Зајечара и удружења грађана опредељених за очување традиција ослободилачких ратова Србије. После церемоније полагања венаца , програм свечаности настављен је у Народном музеју у Зајечару, где је отворена изложба „Ваљевска Болница“.

Споменик Тимочанима страдалим током Првог светског рата у Зајечару сведочи о пострадалима током завршних војних операција за ослобођење земље 1918. године када су припадници Српске војске, заједно са својим француским савезницима, водили тешке борбе против аустро-угарских, немачких и бугарских трупа.

Комплекс Француског војног гробља у Зајечару представља, после Француског војног гробља у Београду, други по величини и значају француски војни меморијал на територији Србије.