Aa

Aa

Србија и Српска одржаће заједничку конференцију центара за социјални рад

Србија и Српска одржаће заједничку конференцију центара за социјални рад

Србија и Српска одржаће заједничку конференцију центара за социјални рад

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић након сусрета са министром здравља и социјалне заштите Републике Српске Аленом Шеранићем најавио је да ће се у мају месецу ове године одржати велика заједничка конференције центара за социјални рад Републике Србије и Републике Српске, на којој ће једна од тема бити заједнички рад на заштити деце са проблематичним понашањем.

 

Министар је истакао да ће и Србија и Р. Српска потписати и Споразум о сарадњи у области социјалне заштите, који ће бити основа за даље унапређење сарадње два министарства и директно повезивање институција. „Оно што недостаје Србији и Српској, када је у питању формални основ за нашу сарадњу, јесте да на основу Споразума о специјалним паралелним везама између Републике Србије и Републике Српске није до сада дошло до закључивања Споразума о социјалној заштити између Србије и Српске. Тај споразум и та врста сарадње треба да буду основ за сваку даљу сарадњу између наша два система, како када је у питању директна сарадња између центара за социјални рад, између садашњег постојећег Завода за социјалну заштиту у Србији и оног који ће тек бити формирам у току ове године у Републици Српској“, изјавио је Селаковић.

 

Он је оценио да сарадња фактички постоји, али се своди на интервентне ситуације и добру вољу, те да нема институционални оквир. „Договорили смо се да у мају буде велика конференција између центара за социјални рад са читаве територије Србије и Републике Српске, а да до тада припремимо споразум о сарадњи на пољу социјалне заштите“, рекао је  Селаковић .

 

Министар Селаковић је такође истакао да ће се у наредном периоду разговарати и о могућности формирања прве заједничке установе социјалне заштите Републике Србије и Републике Српске, где ће се, према његовим речима, дати институционални одговор на све изазове са којима се наша друштва суочавају када је у питању проблематично понашање међу нашим најмлађим суграђанима.

 

„Наставићемо да радимо вредно, не само пратећи актуелне проблеме, већ и крчећи пут за будућу сарадњу у оним областима и којима она сада није била развијена или у потпуности није постојала и могу већ сада да кажем да смо направили једну добру динамику сусретања,“ закључио је Селаковић након сусрета са министром Шеранићем.

 

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић потврдио је значај заједничког рада на овим темама. Истакао је да ће будућа конференција бити прилика да се више чује о проблематици рада са децом са проблематичним понашање.

 

„То ће бити прилика да се додатно заједнички окренемо према тој теми“, рекао је Шеранић и навео да  је Српска донела одлуку о формирању Завода за социјалну заштиту и да ће им на том пут бити од значаја искуства Србије у одличном функционисању таквог завода.

 

„Наша жеља је да ми унапредимо наш систем и да у будућности и даље квалитено сарађујемо“, рекао је он.

 

Шеранић је рекао да је Србија вероватно место одржавање конференције центара за социјални рад, али да ће о томе тек бити одлучено.