Aa

Aa

Србија и Русија - искрено пријатељство и добра будућност

Србија и Русија - искрено пријатељство и добра будућност

Читај ми

БЕОГРАД - Србију и Русију повезују искрено и велико пријатељство, као и заједничка прошлост и добра будућност, поручили су данас на председник Србије Томислав Николић и руски председник Владимир Путин.

Руски председник борави данас у Београду где присуствује обележавању 70. годишњице ослобођења Београда и победе над фашизмом и 100 година од почетка Првог светског рата.

Пре почетка војне параде која је заказана за 15.30 предвиђено је потписивање више међудржавних споразума.

Николић је у разговору са Путином рекао да Србија у Русији види искреног и великог пријатеља и да је помоћ те земље драгоцена у очувању територијалног суверенитета и интегритрета посебно када је у питању Косово и Метохија.

"Знам да тај принцип чувате иако бисте можда могли другачије", рекао је Николић и додао да Србија у Русији види свог великог савезника, сарадника и партнера и да неће угрозити свој морал било каквим лошим понашањем према Русији.

Он је истакао да Србија данас нема непријатеља, да има мањих и већих пријатеља и поновио да у Русији види великог пријатеља.

Председник Русије поручио је да две државе имају пуно тога заједничког у прошлости, а да пред собом имају добру будућност.

Он је подсетио да су пре 70 година вођене борбе за ослобођење Београда оценивши да је то била "заједничка борба за исправну ствар".

Када је реч о Косову, Путин је рекао да званична Москва заузима принципијелан став који се не заснива само на пријатељским односима две земље већ и на међународном праву.

"То је принципијелан став који неће подлећи никаквој промени", рекао је Путин.

Путин се потом састао и са председником Владе Србије Александром Вучићем који је поручио да Србија никада неће заборавити учешће руских трупа и велики број полозених живота да би Србија данас била слободна.

Вучић је рекао да је добра вест за обојицу и то што робна размена достиже до 26 милијарди долара, као и да је Србија једина европска земља која може да извози свињско месо у Руску Федерацију. Вучић је додао да ће тај извоз убудуће бити и већи и да је Србија спремна за то.

Вучић је замолио Путина да омогући увоз Фијата из Јрагујевца у Руску Федерацију.

"Ја ћу данас да искористим прилику да вас молим. Ви знате да у Србији производимо Фијат. То је наше возило направљено у Крагујевцу и ако можете да Србији омогућите извоз тих возила у Руску Федерацију", рекао је Вучић.

Путин је изјавио да се трговинско-економски односи Србије и Русије успешно развијају, те да ће на данашњим састанцима бити пуно тема за разговор, укључујући и квоте за извоз аутомобила Фијат у Русију.

"Имамо о чему да разговарамо. То укључује и аутомобилску индустрију. Имајући у виду наше односе, могли бисмо да се договоримо о неким квотама за извоз аутомобила у Русију", рекао је Путин.

Као једну од области која има преспективу за даљи развој сарадње Путин је навео пољопривреду.

"Мислим да је за Србију повољан моменат да заузме место на руском трижзисту. Штавише, можемо да разогавамо о сарадњи у организацији инвестиционог процеса са наше стране и кредитирању српских пољопривредних предузећа", рекао је Путин.

Председник Русије слетао је данас на аеродром Никола Тесла нешто после 12 часова где су га поред председника Србије дочекали и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и амбасадор Србије у Москив Славенко Терзић.

Николић и Путин су потом на Гробљу ослободилаца Београда, где их је дочекао градоначелник Београда Синиша Мали, одали почаст палима за ослобођење.

Они су после интонирања химни Србије и Русије положили венце на споменик Ослободиоцима Београда и Црвеној армији, после чега су се уписали у спомен књигу. На Гробљу је сахрањено 1.400 припадника народноослободилачке војске и 818 црвеноармејаца.

Испред гробља били су окупљени представници Српског сабора Заветници и покрета Наши који су носили заставе Русије и старе Русије узвикујући "Путине Србине".

Путину је нешто после 13 часова приређен свечани дочек испред Палате "Србија" уз највише државне и војне почасти.

Николић је након разговора уручио Путину Орден на великој огрлици председнику Руске Федерације, за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању пријатељских односа између Србије и Русије, а обраћајући му се поручио је:

"Драги брате Владимире, српски народ се поноси што ти носис највиши српски орден", казао је Николић.