Aa

Aa

Специјалистички преглед за кориснике геронтолошких центара

Специјалистички преглед за кориснике геронтолошких центара

Читај ми

ШАБАЦ - Министар за рад‚ запошљавање борачка и социјална питања Александар Вулин обишао је данас геронтолошки центар у Шапцу где је почела акција током које ће лекари РФ ПИО обављати прегледе корисника тих ценатара на територији целе Србије.

Вулин је, након обиласка тог центра у Шапцу, рекао да је циљ акције да се побољша квалитет и обим постојећих услуга у социјалној заштити старих као и других особа у стању социјалне потребе.

Он је рекао да ће лекари Фонда ПИО у наредном периоду обилазити скоро сваког викенда бар по један дом за старе и да ће пружати своје специјалистичке услуге како не би морали да одлазе до града.

"Циљ је да они не одлазе до града да би обавили неки преглед, овако ће директно лекар доћи до њих", рекао је Вулин.

Он је рекао да су му корисници геронтолошког центра у Шапцу пренели да су задовољни условима у којима живе у том дому а да је ово један од начина да им се у сарадњи са Фондом ПИО помогне.

Истовремено су нагласили да би им значила и даонација у пеленама, лековима и другим потрепштинама.

Вулин је рекао да ПИО Фонд кроз поједностављење процедура чини све да процес пензионисања оних који испуњавају услове буде једноставнији и да услуге које се пружају корисницима буду боље.

Он је навео да се у сарадњи са ПИО фондом ради на другачијој организацији да би се функционална дијаностика обављала што је могуће чешће у месту становања.

Упитан да ли је потребно повећање капацитета и отварање већег броја геронтолошких ценатара, министар је рекао да институција није увек најбоље решење и да се у сарадњи са локалним самоуправама мора радити на развијању услуга да би се стари што више задржавали у својој породици.

Он је рекао да је важно да се у сарадњи са локалним самоупрвама омогући што више дневних центара за пензионере где би могли да се хране, лече и да се мора размишљати о томе како развити и обезбедити такве услуге како би што касније морали да дођу у институцију.

Министар је навео да је Србија земља старих и да је просечна старост становништва 42,2 године те би зато, додао је, морали да почнемо да размишљамо "где ћемо сви ми и како да обратимо више пажње на старе".

Вулин је рекао да и што се тиче ревизије инвалидских пензија да је омогућено да лекари директно иду до корисника како би се процес обавио што лакше и једноставније.

"Полако али сигурно код нас расте свест о томе колико је однос према држави важан", рекао је министар наводећи податак да је закључно са мајем повећана количина новца која је уплаћена за пензијско осигурање за преко девет одсто у односу на прошлу годину.

Директор Геронтолошког центра у Шапцу Милан Поповић рекао је да му је драго што је тај центар први домаћин акције у оквиру које ће се обављати прегледи за старе.

Он је рекао да ће корисницима дома бити на раполагању различите врсте прегледа и додао да ће у наредном периоду у тој установи бити омогућено све што недостаје.

Капацитет те установе је 230 корисника а тренутно их има 223.

Како је казао, иако су капацитети скоро пуни услуге за кориснике су на задовољавајућем нивоу.

Помоћник директора Фонда ПИО Александар Милошевић рекао је да је циљ акције коју министарство реализује са тим фондом да се још више приближе услуге фонда корисницима.

Он је рекао да ће у оквиру те акције корисници геронтолошких ценатара моћи да обаве прегледе и да су од данас лекари Фонда ПИО у Шапцу а да ће у наредном периоду посетити и друге геронтолошке центре у Србији.

У Геролнтолошком центру Шабац данас су два лекара били на располагању корисницима који су желели да се прегледају.