Aa

Aa

Социјална заштита приоритет и нове владе

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Социјална заштита приоритет и нове владе

Читај ми

МИЛОШЕВАЦ - Влада Србије је у јуну исплатила 4,05 милијарде динара социјалних давања и ниједном кориснику ниједно право није ускраћено, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и поручио да ће социјална зашита бити један од приоритета и нове владе.

Он је најавио и да ће новим Законом о социјалној заштити бити предвиђени одговарајући механизми који ће регулисати радну активацију корисника новчане социјалне помоћи, додајући да усвајање тог акта очекује врло брзо.

Вулин је новинарима у Милошеву рекао да ће влада водити рачуна да социјална заштита буде један од њених приоритета, те да ће и у мандату ове владе социјална заштита бити вођена тако да се не ускраћује ниједно право, да се ниједно социјално давање не умањује, али да се води рачуна да она буду што праведније распоређена и да обухвате што већи број оних којима је помоћ потребна.

"У јуну је влада исплатила 4,05 милијарде динара социјалних давања. Ниједном кориснику нијендо право није ускраћено, ниједно право не касни ни дан. Ни у годинама штедње нисмо умањивали социјална давања и наредна влада ће се понашати на потпуно исти начин", рекао је Вулин.

Како је рекао, влада ће наставити са политиком чувања и ширења социјалних права, задржавања постогнутог нивоа социјалних давања и тачности и прецизног издавња.

"Кроз нове законе које ћемо донети, као што су Закон о социјалној заштити, Закон о финансијској подршци породицама са децом, и сви закони који регулишу област социјалне зашстите, водићемо рачуна да помоћ стигне ономе коме је поребна, а инсистираћемо на томе да се уведе радна активација, да радно способни корисници новчане социјалне помоћи буду у обавези да кроз свој рад и образовање помогну друштву", рекао је министар.

Он је рекао да очекује да врло брзо буде донет нови Закон о социјалној заштити, који је, како је објаснио, између осталог регулисати и обавезу радно способних корисника новчане социјалне помоћи да кроз рад или образовање, у зависности шта се стави пред њих као задатак, узврате бар једним делом на оно што им друштво омогућава и даје.

"Сматрамо да је једини начин да човек промени свој положај да ради и да се образује", рекао је Вулин.

Како је додао, најлакше је и најједноставније корисника новчане социјалне помоћи гурнути у страну, дати му неку ограничену количину новца и заборавити на њега.

"Не, ми хоћемо да га кроз рад и образовање вратимо у живот, да му дамо шансу да радом узврати на помоћ и да се не осећа као човек који нешто добија, већ као неко ко је нешто својим радом стекао", истакао је Вулин.