Aa

Aa

Социјална давања нису умањена ни за један динар

Социјална давања нису умањена ни за један динар

Читај ми

СУБОТИЦА - Социјална давања нису умањена ни за један једини динар, изјавио је данас у Суботици министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин.

Он је рекао да та давања нису смањена упрскос томе што је то министарство, због мера штедње, уштедело милијарду и 800 милиона.

“Социјална давања нису умањена ни за један једини динар. Ми смо уштедели милијарду и 800 милиона на свему осим на социјалним давањима – осим на инвалидским правима, борачким правима и мислим да заиста треба поштовати такву решеност Владе да у времену најчвршће и најригорозније штедње никако не умањите онима којима је најтеже” – рекао је Вулин.

Упитан да ли је имао притужбе на смањење плата и пензија, Вулин је рекао да их је имао “и од оца, и од мајке, али и на себе зато што има мању плату”, оценивши да је то смањење морало да се деси.

“Ми смо имали само један избор: Или да продамо будућност своје деце, или да сада почнемо да се боримо да њима буде боље. Мислим да смо донели праву одлуку, боље да се ми приштедимо годину или две, боље да ми издржимо, него да нашој деци оставимо потпуно банкротирану државу” – рекао је Вулин.

Вулин је у Суботици положио камен темељац за доградњу новог крила Дома за негу Геронтолошког центра, површине 600 квадратних метара, коју са 50 милиона динара финансира министарство на чијем је челу.

Рок за завршетак радова је 95 радних дана, након чега ће по Вулиновим речима овај центар бити растерећен, радиће по европским стандарднима који подразумевају укидање четворокреветних соба, а самим тим створити услове да овај објекат добије лиценцу.

“Као што видите могуће је стварати, могуће је градити и без повећања буџета. Као што видите, има новца за капиталне пројекте и увек ће бити новца за оно што остаје, јер ово не можете однети. Ово ће заувек остати вашем граду, вашем центру и свима онима којима ће то бити потребно, а нема разлога да наши људи, наши корисници, буду ускраћени за било које право које им припада” – рекао је Вулин.

Он је додао да ће министарство у наредној години донети бројне законе, попут Закона о социјалној заштити, финансијској подршци породицама са децом, породичног закона, закона о безбедности и заштити на раду.

Вулин је нагласио да ће министарство у наредној години “наставити да чува стандард корисника и улаже у капиталне ствари као што је Геронтолошки центар у Суботици”.

Министар је додао да је до сада затворено у Србији 13 геронтолошких центара, од којих су се неки поново пријавили за добијање лиценце, те да ће до краја године известити јавност о резултатима контроле геронтолошких центара у Србији.

“То је акција која ће трајати док год је министарства и док год је геронтолошких центара. Ми контролишемо и државне, контролишемо и приватне, није нам циљ да затварамо, циљ нам је да прилагодимо стандардима ову веома важну услугу, јер је Србија ипак земља старих” – рекао је Вулин.