Aa

Aa

Селаковић: Значајна улога два Министарства у успостављању система јединствених радних дозвола за грађане Србије и С. Македоније

Селаковић: Значајна улога два Министарства у успостављању система јединствених радних дозвола за грађане Србије и С. Македоније

Селаковић: Значајна улога два Министарства у успостављању система јединствених радних дозвола за грађане Србије и С. Македоније

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић састао се данас са министарком рада и социјалне политике Републике Северне Македоније Јованом Тренчевском која борави у дводневној посети Београду.

 

"Следећи оно што је политичка и економска иницијатива наших држава у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“, наша два министарства имају значајну улогу, преко националних служби за запошљавање, у успостављању система јединствених радних дозвола за све грађане Србије, Северне Македоније и Албаније. Циљ је омогућавање слободе кретања радне снаге", истакао је Селаковић.

 

Говорећи о унапређењу сарадње у области социјалне заштите, министар Селаковић је најавио да ће бити потписан Меморандум о сарадњи између два Министарства, који ће према његовим речима, омогућити директну сарадњу између стручних служби у Министарствима, центрима за социјални рад, али и у другим областима као што су рад и запошљавање, борачко инвалидска заштита, али и заштита особа са инвалидитетом.

 

Министарка рада и социјалне политике Р. Северне Македоније Јована Тренчевска изразила је задовољство што је у прилици да са министром Селаковићем размени позитивна искуства у области социјалне заштите, али и у области иницијативе „Отворени Балкан“.

 

„Желимo да финилизирамо оне преговоре које смо водили у протеклом периоду, а то је област слободног кретања људи, капитала, роба и услуга, и тиме олакшамо кретање наших грађана у обе земље. Наравно, социјална заштита као највиши приоритет Владе Републике Северне Македоније је питање у оквиру којег ћемо размењивати позитивна искуства између две Владе“, истакла је Тренчевска.

 

Она је рекла да су у Македонији још 2019. години кренули са спровођењем реформе система социјалн заштите, а да је  један од изазова са којим суочавају управо успостављање софтверских решења која ће унапредити услуге и права, како би она била што доступнија свим грађанима којима су потребни. „Министарство у Србији предњачи у том процесу, већ су успоставили овакво софтверско решење, имплементира се, желимо да учимо из успешних прича, желимо да учимо из онога што је већ функционално како бисмо и код нас убрзали тај процес“, истакла је Тренчевска након састанка са министром Селаковићем.