Aa

Aa

СЕЛАКОВИЋ: ПРИОРИТЕТ СРБИЈЕ ЈЕ ЗАПОШЉАВАЊЕ МЛАДИХ

СЕЛАКОВИЋ: ПРИОРИТЕТ СРБИЈЕ ЈЕ ЗАПОШЉАВАЊЕ МЛАДИХ

СЕЛАКОВИЋ: ПРИОРИТЕТ СРБИЈЕ ЈЕ ЗАПОШЉАВАЊЕ МЛАДИХ

Читај ми

„Млади су, као једна од приоритетних циљних група, препознати у Стратегији запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године", рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић  на Међуминистарском координационом савету о јавним политикама, одржаном данас у Београду.

 

Селаковић је указао да је општи циљ успостављање стабилног и одрживог раста запослености, заснованог на знању и достојанственом раду.

 

Као једну од мера у Стратегији, Селаковић је навео побољшање положаја младих на тржишту рада, који би требало да се огледа у порасту стопе запослености и смањењу стопе незапослености. „Неопходно је смањити платни јаз између младих жена и мушкараца, имајући у виду да жене знатно заостају иза својих мушких вршњака у том погледу, и у мањој мери осећају укупно побољшање положаја на тржишту рада старосне категорије којој припадају“, истакао је Селаковић.

 

Напомињући  да је у последњих десет година значајно смањен проценат незапослених међу младима до 30 година,  Селаковић је подсетио да је 2012. године проценат незапослености  ове категорије био већи од 50 одсто и да је дошло до смањења од око 60 процената на тај број.

 

„Министарство за рад, запошљавање спроводећи Стратегију запошљавања и Акциони план, труди се и ради на томе да кроз мере активне политике запошљавања, али и промоцију других механизама запошљавања утиче на смањење незапослености међу младима, односно повећању стопе запослености“, рекао је министар и додао да је за мере активне политике запошљавања у 2023. години у буџету Републике Србије издвојено је 6,3 милијарди динара, што је за 300 милиона више у односу на буџет прошле године.

 

Селаковић је подсетио да је пре годину дана усвојен и Закон о социјалном предузетништву, који је према његовим речима, од изузетног значаја за омогућавање радног ангажовања, радне активације и запошљавања тешко запошљивих категорија.Министар Селаковић посебно се осврнуо на програм „Гаранција за младе", истакнувши  да тај програм подразумева да млади, до 25 година старости, добијају понуду за посао, наставак образовања, праксу или обуку у трајању од четири месеца, од уласка у статус незапослености, напуштања или формалног завршетка образовања". Он је подсетио да је Европска комисија, још у октобру 2020. године, усвојила свеобухватни економско инвестициони план за Западни Балкан којим је дефинисано 10 инвестиционих приоритета, од којих је један гаранција за младе, у оквиру области  развоја људског капитала. 

 

Међу приоритетима Министарства, Селаковић је навео два важна корака, која су везана за спровођење Плана имплементације гаранције за младе, а то је рад на доношењу новог Закона о радној пракси и Закона о волонтирању. „Оба ова Закона се налазе у плану рада Министарства и уверен сам да ће новине, које ће усвајањем и ступањем на снагу ова два Закона, омогућити, како добро спровођење програма Гаранције за младе, тако и утицати озбиљно на повећање запослености, односно смањење незапослености младих у Републици Србији“, закључио је Селаковић.