Aa

Aa

Селаковић на обележавању годишњице смрти деспота Стефана Лазаревића

Селаковић на обележавању годишњице смрти деспота Стефана Лазаревића

Селаковић на обележавању годишњице смрти деспота Стефана Лазаревића

Читај ми

,,Манасија чува успомену на деспота Стефана, а од ове године Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и владин Одбор за неговање традиције ослободилачких ратова Србије, обележава и све годишњице које су везане за датуме смрти наших средњовековних владара“, рекао је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић након одавања почасти и полагања венаца на кивот деспота Стефана Лазаревића у манастиру Манасија, а поводом обележавања смрти деспота и славе ктитора овог манастира.

 

Говорећи о животу деспота Стефана Лазаревића, Селаковић је подсетио да је он живео и деловао у једном изузетно тешком времену. 

 

,,Kао дечак је остао без оца, светог кнеза Лазара који је свој живот изгубио борећи се и бранећи Србију од турског завојевача на Kосову пољу. Малолетан, оставши без оца и то у време када је још био недовољно стасао за самостално обављање владарских дужности, помагала му је у томе његова мајка књегиња Милица, мати Евгенија, која такође је данас у календару наше српске православне цркве као светитељка и празнује се данашњег дана", изјавио је министар.

 

Селаковић је навео да је Стефан Лазаревић  био велики витез, члан реда витезова ,,Змаја“, угарског краља Жигмунда Луксембуршког, али и велики књижевник, који је написао ,,Слово љубави“, или ,,Слово љубве“, исписан на стубу, на месту на коме се одиграла Kосовска битка. 

 

,,Био је и велики дипломата, успео је да озбиљном државничком и дипломатском вештином избори за Србију статус деспотовине и да скине вазалне обавезе после битке код Ангоре у којој се показао као велики витез“, истакао је Селаковић.

 

,,Много је тога што смо дужни деспоту Стефану Лазаревићу, ако ни због чега другог, а оно због онога што нам је оставио овакву Манасију за коју сам уверен да ће кроз неколико година бити и у оквиру светске културне баштине под заштитом Унеска“, закључио је министар.

 

 

Видео изјаве и покривалице бесплатно можете преузети са сајта Инфобироа.