Aa

Aa

Селаковић на додели социјалних станова 12 породица у Чачку

Селаковић на додели социјалних станова 12 породица у Чачку

Селаковић на додели социјалних станова 12 породица у Чачку

Читај ми

„Ово није само пројекат социјалног становања, већ је пројекат који има за циљ омогућавање онима који овде добију кров над главом, и да пронађу запослење, да зарађују свој новац од кога ће моћи да издржавају себе и своју породицу,“ изјавио је министар Никола Селаковић у Чачку приликом свечаног  уручења 12 станова, који су намењени корисницима социјалног становања. Зграда социјалног становања изграђена је у оквиру пројекта „Не остављајући никога иза себе“ који финансира Европска унија из подршку УНОПС-а  и Р. Србије.

 

Селаковић је указао да ће захваљујући овом пројекту укупно 44 породице бити стамбено збринуте у Чачку. Он је рекао да се поред решавања стамбеног проблема, кроз пројекат  Европске уније, који је вредан 27 милиона евра, спроводе и програми економског оснаживања и повећавања запослености кроз различита обуке, тренинге, али и кроз омогућавање бављења пољопривредом. “Социјална инклузија подразумева уључивање људи у друштво и омогућавање да постану равноправни чланови, што се постиже и тиме што ћете им омогућити да добију посао”, истакао је министар.

 

Као један од видова  оснаживања социјално угрожених категорија, Селаковић је истакао  Закон о социјалном предузетништву, од ког се, према његовим речима, очекује да помогне онима који припадају рањивим и тешко запошљивим групама.

 

Захваливши се Европској унији на подршци на јачању система социјалне заштите у Р. Србији, Селаковић је истакао да Европска унија не  третира Србију као државу са социјалном потребом, већ је кроз своју подршку мотивише да своје буџетске приходе боље усмерава у циљу решавања проблема из ове области, а што Влада уз подршку председника Александра Вучића и чини.

 

Селаковић је као један од успешних пројеката државе и Министарства истакао програм субвенционисања стамбеног збрињавања мајки, које немају решено стамбено питање. „Држава даје озбиљна средства, до 20% вредности некретнине која се купује или гради, односно до 20 хиљада евра”, нагласио је Селаковић и додао  да је по том основу у Србији више од 150 мајки решило стамбено питање.

 

Као један од видова подршке државе, министар Селаковић је истакао и мере активне политике запошљавања. „Издвојили смо за ову годину озбиљан новац, дакле више од 6 милијарди динара само одлази у активне мере запошљавања, за 17% више него 2022. године“, рекао је министар Селаковић.

 

Он је изразио уверење да ће свих 12 породица које су добиле кров над главом данас у Чачку заиста пронаћи животну срећу у овом делу Чачка, где је у оквиру пројекта „Не остављајући никога иза себе“, а захваљујући средствима програма „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији“, изграђена зграда социјалног становања.