Aa

Aa

Савез слепих добио студио за снимање аудио књига

Савез слепих добио студио за снимање аудио књига

Читај ми

БЕОГРАД - Библиотека Савеза слепих Србије "Др Милан Будимир" добила је адаптирани, модерни студио за снимање уџбеника и аудио књига, а новац је обезбеђен посредством конкурса Министарства правде и прикупљен опортунитетом.

Обилазећи нови студио у Савезу, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин истакао је да је систем социјалне заштите од опортунитета добио 80 милиона динара.

"Са тим новцем, поправили смо и неке домове за старе, опремили две кабине Савеза слепих, помогли многима којима је помоћ заиста била потребна", рекао је министар.

Према његовим речима, начин на који је Министарство правде уредило функционисање и трошење новца из опортунитета (када се особа споразуме са Тужилаштвом да се против њега не води кривични поступак, већ да се одложи кривично гоњење, Тужилашство одређује колику ће суму по основу опортунитета уплатити у хуманитарне сврхе), дало је прилику да новац иде баш тамо где је потребан, да се максимално контролише и да буде доступан свима којима је помоћ најпотребнија.

Министар каже и да 80 милиона динара за систем социјалне заштите представља огроман новац и да се радује што ће и у будућности моћи да сарађује са Министарством правде и што ће увек имати разумевање да људи којима је помоћ најпотребнија, увек ће моћи да рачунају на то да је ту Министарство правде, да је заправо ту њихова држава.

Вулин је рекао и да је Савез слепих важна и велика организација, која окупља више од 12.000 чланова и истакао да слепи немају никакве посебне потребе и да само траже да раде, да уче, да имају могућност да заснују своју породицу, да буду пуноправан, важан и функционалан део нашег друштва.

"Да би то било могуће, читава држава мора да им помогне, да на првом месту обезбеди образовање, а онда здравствену заштиту, могућност запослења. Слепи су важан део нашег друштва и свако од њих има право да му Србија буде доступна, као било ком другом", рекао је Вулин.

Нагласио је да је ове године, кроз НСЗ запослено 5.320 особа са инвалидитетом, што је, оцењује, свакако најбољи резултат до сада, "далеко бољи чак и од прошле године, која је била најбоља".

"И за идућу годину определили смо 550 милиона динара подстицаја за запошљавање особа са инвалидитетом, а 700 милиона динара, одвојени за субвенције за плате запосленима у радионицама које се баве заштитом особа са инвалидитетом, готово су у 100-одстотном износу потрошени", рекао је Вулин.

Држава брине, каже министар и додаје да ће се наставити рад на општој доступности, на законским решењима и нада се да ће се идуће године успети да се донесе закон о удружењима особа са инвалидитетом који би, како је рекао, коначно требало да уреди систем репрезентативности и да Србија буде приступачнија сваком од нас.

Министарка правде Нела Кубуровић рекла је да је Савезу слепих, на основу конкурса њеног Министарства додељено 1,68 милиона динара и истакла да је 26 установа и удружења добило средства из пројекта, те да је укупна вредност конкурса у току 2016. била 350 милиона динара.

"Највише средстава било је издвојено за здравствене установе, просветне установе и социјалне установе. Надамо се да ће сви имати прилике поново да конкуришу на конкурсу који Министарство правде објави почетком следеће године, с обзиром на то да су током ове године велика средства, управо на основу опортунитета прикупљена и уплаћена на посебан рачун трезора Министарства финансија", рекла је Кубуровић.

Председник Савеза слепих Србије Милан Стошић две нове кабине за снимање звучних књига за слепе у аудио формату назвао је веома значајним, будући да је, како је рекао, образовање, када су слепи и слабовиди у питању, један од најзначајанијих сегмената.

"Ми често кажемо да је за нас образовање, читање књига знање, највећа компензација за губитак вида, јер тиме, ми заправо надоместимо оно што не видимо тако што учимо и сазнајемо, што нас чини равноправним са осталима, а утиче и на нашу социјализацију, интеграцију у друштву", рекао је Стошић.

Додао је да је библиотека његовог савеза највећа је и најстарија на Балкану и да у њој има око 50.000 Брајевих јединица, око 30.000 јединица у аудио формату и око 8.000 књига на црном тиску.