Aa

Aa

„Саветодавни састанак“ на тему ангажовања сезонских радника

„Саветодавни састанак“ на тему ангажовања сезонских радника

„Саветодавни састанак“ на тему ангажовања сезонских радника

Читај ми

У Великој скупштинској сали,  Градске управе града Ваљева,  6. јуна 2023. године, одржан је „Саветодавни састанак“ у организацији Одељења инспекције рада Ваљево. Поред инспектора за рад, састанку су присуствовала правна лица, предузетници и носиоци и чланови породичног пољопривредног газдинства, који у делатности пољопривреде, шумарства и рибарства  ангажују сезонске раднике у складу са Законом о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима  у одређеним делатностима.

 

„Саветодавни  састанак“ је организован у циљу превентивног деловања, подстицања и подржавања законитости и безбедности пословања, спречавања настанка штетних последица и упознавања пољопривредних произвођача са њиховим обавезама и одговорностима, као и са правима ангажованих сезонских радника. Присутни, који су активно учествовали на састанку су, поред осталог, упознати са поједностављеним начином радног ангажовања на пословима који су сезонског карактера, са поступком подношења   евиденционе пријаве и одјаве сезонских радника, као и са плаћањем пореза на доходак и доприноса. Посебна пажња је била посвећена остваривању  и заштити права по основу рада  и безбедности и здравља на раду сезонских радника.

 

Учесници су изразили велику заинтересованост за тему састанка и истакли су значај превентивног поступања инспекције рада и упознавања послодаваца, запослених и радно ангажованих са правима, обавезама и одговорностима у области рада.