Aa

Aa

Састанак министра Вулина са руководством Конфедерације слободних синдиката

Састанак министра Вулина са руководством Конфедерације слободних синдиката

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин састао се данас са председником Конфедерације слободних синдиката, Ивицом Цветановићем и његовим сарадницима Мирославом Јоксимовићем (Синдикат Телекома Србија), Миленком Чуровићем (Синдикат запослених у социјалној заштити РС) и Миланом Ђорђевићем (Синдикат ЕПС).

На састанку је размотрен низ питања значајних за односе послодаваца и запослених у Републици Србији и истакнута неопходност да се сва питања између социјалних партнера решавају дијалогом. Циљ је унапређење социјалног дијалога на свим нивоима, а од посебног је значаја укључивање свих синдиката који окупљају велики број запосллених како би се обезбедила партиципација што већег броја запослених у социјалном дијалогу у Републици Србији.

Констатовано је да је, с обзиром на важећа законска решења неопходно у што краћем року обезбедити предуслове за колективно преговарање и усагласити колективне уговоре са одредбама Закона о раду. Посебно је истакнуто да Закон о раду прописује минимум права запослених, а да је све остало, осим онога што је законом изричито прописано, ствар директних преговора послодаваца и представника запослених.

Закључено је да је укрупњавање синдикалне сцене важно како би се омогућило да се на оперативнији начин доносе важне одлуке за функцонисање света рада.