Aa

Aa

Сарадњом надлежних институција до боље заштите жртава трговине људима

Сарадњом надлежних институција до боље заштите жртава трговине људима

Сарадњом надлежних институција до боље заштите жртава трговине људима

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, посетио је нове просторије Центар за заштиту трговине људима као и Прихватилиште, у сусрет обележавању 18. октобра, Европског дана борбе против трговине људима, где је разговарао са запосленима и директорком Центра Александром Љубојевић о унапређењу постојеће сарадње.

 

Према његовим речима, и у Србији, као и у целом свету, овај проблем постоји, али сарадњом са Министарством унутрашњих послова и Министарством правде, омогућено је збрињавање жртава на највишем могућем нивоу. 

 

„Трудићемо се да се и у наредном периоду наша сарадња унапреди и да пробамо да будемо још ефикаснији. Жртви трговине људима потребна је дугорочна помоћ и подршка  како би се опоравила од преживљене трауме, интегрисала у заједницу и поново имала продуктиван и квалитетан живот. Ради њихове добробити, надлежно Министарство улаже посебне напоре да обезбеди потребне системске и друге услове за успешан рад  установе и допринос целог система супротстављању трговини људима у Србији“, река је Ђорђевић.

 

Директорка Центра за заштиту трговине људима Александра Љубојевић истакла је да је у периоду од оснивања 2012. године до сада, Центар пружио подршку за преко 1735 корисница/ка , а идентификовао је 612 жртава трговине људима којима је дугорочно пружана подршка и заштита. 

 

„У овој години, у отежаним условима рада услед епидемије COVID 19, Центар за заштиту жртава трговине људима благовремено је у сарадњи са надлежним министарством и другим партнерима, обезбедио и обезбеђује подршку за 325 корисница, а обавио је и актуелно реализује 130 поступака идентификације жртава трговине људима“, навела је Љубојевић.