Aa

Aa

Саопштење Инспектората за рад поводом случаја Наташе Марковић и неисплаћених накнада зараде

Саопштење Инспектората за рад поводом случаја Наташе Марковић и неисплаћених накнада зараде

Саопштење Инспектората за рад поводом случаја Наташе Марковић и неисплаћених накнада зараде

Читај ми

Поводом навода у средствима јавног информисања у вези са случајем Наташе Марковић, а у којима се спомиње и поступање инспектора рада, Инспекторат жели да укаже да су инспектори, поступајући по пријави наведене, извршили  више инспекцијских надзора.

 

Наиме, инспектор рада је 25. априла 2023. године, по представци Наташе Марковић,  запослене  код послодавца „VI – MI COMPANY доо Београд, извршио надзор, где је на основу документације коју је добио на увид, утврдио да нису исплаћене накнаде зарада за  децембар 2022. године, као и јануар и фебруар 2023. године.

 

Том приликом, предузећу „VI – MI COMPANY доо Београд, наложено је да доказе о исплати накнаде зарада за наведене месеце, а  најкасније до  22. маја 2023.године, достави инспектору, што напомињемо, послодавац није учинио.

 

Против  правног лица  „VI – MI COMPANY  доо Београд и одговорног лица у правном лицу, инспектор рада је надлежном Прекршајном суду, поднео захтев за покретање прекршајног поступка по основу непоступања по његовом налогу. Подносиоцу представке Наташи Марковић је путем поште послато писано обавештење о утврђеном чињеничном стању и предузетим мерама.

 

Послодавац је поступајућем инспектору рада, 16. јуна,  доставио обрачуне накнаде зарада за новембар и децембар 2022. године, као и обрачуне накнаде зарада за 2023. годину, закључно за месец мај.  Такође, послодавац је доставио поступајућем инспектору рада  и доказ да је наведене обрачуне накнада зарада,  послао и запосленој Наташи Марковић пост експрес пошиљком.

 

Због накнадних поднесака Наташе Марковић, у којима је изразила сумњу у објективност поступајућег инспектора, Инспекторат за рад је извршио и ванредни инспекцијски надзор по службеној дужности код послодавца „VI – MI COMPANY доо Београд.

 

Инспекторат наводи да,  с обзиром да приликом поновљеног ванредног инспекцијског надзора у просторијама седишта послодавца  „VI – MI COMPANY доо Београд,  нису затечена лица која би могла да ставе на увид потребну документацију,  наложено је да  послодавац сву потребну документацију достави на увид инспектору рада најкасније до 20. јуна 2023.године.

 

Инспекторат за рад, напомиње да обрачуни зарада,  сходно Закону о раду, представљају извршну исправу, те да на основу истих, запослени преко надлежног  суда могу остварити своја потраживања.