Aa

Aa

Радом се могу променити многе ствари

Радом се могу променити многе ствари

Читај ми

КРАГУЈЕВАЦ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин отворио је данас реновирани павиљон Завода за смештај одраслих "Мале пчелице" у Крагујевцу и поручио да је та установа доказ да се радом могу променити многе ствари.

"Од свих институција социјалне заштите очекујемо да сопственим радом, трудом и средствима утичу на побољшање живота корисника услуга и осигураника", рекао је Вулин.

Наглашавајући да су међу приоритетима Министарства рада и Владе Србије улагања у институције социјалне заштите, Вулин је подсетио да је влада у те институције 2013. и 2014. уложзила 416 милиона динара, као и 684 милиона динара 2014. и 2015. године.

"Очекујем да ће та улагања у ове институције да се наставе", рекао је Вулин и поновио да је крагујевачки Завод пример и доказ да радном активацијом корисници могу да повећају сопствена средства.

"Радна активација није само економска категирија, већ је и нада корисницима Завода да се осете корисним и добрим, да могу себе да лече радом и побољшају здравствено стање", истакао је министар и додао да је приоритет министарства и лиценцирање установа социјалне заштите и изједначавање услуга у њима.

Директор Завода Владица Станојевић рекао је да је павиљон "Бисер" реновиран сопственим средствима у износу од 25 милиона динара.

"Објекат је површине око 3.000 квадратних метара, има око 200 лежајева, а свака соба има нов намештај и телевизор ", напоменуо је он.

Објашњавајући на који начин Завод приходује, Станојевић је подсетио да та установа има своју економију, да годишње производи 120 тона меса, као и да има своју пекару захваљујући којој годишње оствари уштеду од око 70.000 евра.

Такође, додао је, Завод има и 11 радионица у којима корисници производе разне производе домаће радиности.

"Ми смо добар пример социјалног предузетништва", оценио је Станојевић.

Завод за смештај одраслих у Крагујевцу има око 900 корисника и највећа је установа те врсте на Балкану.