Aa

Aa

Радне акције:Непролазна вредност

Радне акције:Непролазна вредност

Читај ми

БЕОГРАД - Добровољне акције биле су понос земље, вредности акцијаша никада не могу бити идеје прошлости, поручено је данас са Шестог сабора акцијаша у Београду.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, коме је уручено признање за подршку програму јавних радова, волонтерским активностима и за подршку обнављању радних акција, захвалио је акцијашима што су се окупили и што уче Србију вредностима које треба поштовати и томе да се не треба смејати добровољном раду.

Вулин је рекао да "милијарде сати добровољног рада" акцијаша и оно што је створила њихова генерација нико није могао да плати и додао да су ти људи веровали својој земљи и били спремни да уложе оно што су имали.

"Замислите да је у цену изградње Новог Београда или пруге или аутопута ушло радно време које сте ви поклонили, коштало би немерљво више и птиање је да ли бисмо имали новца да то платимо", рекао је Вулин.

Вулин је рекао да је Србија "јурнула у капитализам" заборављајући да је земља радника, а да су они који су нас увели у пљачкашке приватизације морали да укину сећање на радну акцију и добровољан рад, да се не би видело колико уствари "презиру рад".

"Док имамо вас, можемо да се поредимо са вама... Кад немамо сећање на оно што је ваша генерација створила, онда можемо да кажемо да смо почели од нуле и да и капитализам и пљачкашка приватизација нормални, а да се смејемо ономе ко хоће добровољно да ради", рекао је Вулин.

Стеван Стојановић испред организатора скупа - Удружења учесника омладинских радних акција и волонтера Србије рекао је да је циљ окупљања подсећање на прве радне акције започетих пре 75 година.

Председник УО Удружења учесника омладинских радних акција и волонтера Србије Зоран Матовић казао је да ако је нешто у бившој Југославили било за памћење онда су то омладинске радне акције, а да су докази за то велики објекти који су тада грађени, а који и данас постоје.

Као основни разлог данашњег окупљања истакао је подсећање на урађено за време омладинских акција, да се то отргне од заборава и да то млађим генерацијама остане као спомен.

"Желимо да и данашњим генерацијама држава створи шансу да имају своју пругу и да могу, као и ми, да имају паролу ''Ми градимо пругу, пруга гради нас''", рекао је Матовић, најављујући за почетак маја велику радну акцију.

Скуп је почео интонирањем химне "Боже правде", после које су акцијаши спонатно наставили да певају некадашњу химну бивше СФРЈ "Хеј Словени".