Aa

Aa

Радити заједно на решавању мигрантске кризе

Радити заједно на решавању мигрантске кризе

Читај ми

АДАШЕВЦИ/ШИД - Министар за рад, запошљавање. борачка и социјална питања Александар Вулин и европски комесар за хуманитарну помоћ и управљање ванредним ситуацијама Христос Стилијанидес обишли су данас привремени Прихватни центар за мигранте у Адашевцима наводећи да је неопходно да сви раде заједно на решавању мигрантске кризе.

У том прихватном центру отворен је проширени кутак за децу.

Стилијанидес је рекао да ће ЕУ наставити да народу Србије и влади пружа пуну подршку, као и свим волонтерима и хуманитарним организацијама, али и партнерима који раде на терену.

"Они су до сада показали невероватну самилост и солидарност у пружању помоћи избеглицама и ми ћемо наставити даље да им пружамо подршку", рекао је он новинарима.

Према његовим речима, ЕУ је одвојила 20 милиона евра као помоћ Западном Балкану за обезбеђивање најнеопходнијих и најосновнијих потрепштина избеглицама.

Како је рекао, новац је, између осталог, отишао и на опрему кутка за децу и мајке у Прихватном центру у Адашевцима што је, каже, добар пример како средства која ЕУ даје одлазе у добре сврхе.

"Дошли смо у Шид да покажемо солидарност ЕУ према избеглицама на самом терену, овом посетом желимо да изразимо велику посвећеност помоћи коју ЕУ пружа тамо где је то потребно, а такође пружимо подршку и израз захвалности грађанима Србије и српској влади на свему ономе што чини на терену", рекао је Стилијанидес.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да је Стилијанидес показао колики је пријатељ Србије и народа, подсећајући да је то први функционер Европске комисије, који је препознао да постоји Балканска рута и да је Србији неопходна помоћ.

Вулин се захвалио Стилијанидесу и људима који разумеју проблем са којим се Србија носи, додајући да Србија чини сведа они који пролазе кроз нашу територију буду сигурни, збринути, нахрањени.

Он је подсетио да је кроз Србију до сада прошло више од 600.000 људи, жена, деце, болесних и старих и да нико не може да каже да му је у Србији зафалило ни парче хлеба.

Рекао је да ће влада наставити да се понаша на исти начин, али и да то не би могла да ради без грађана, који су показали да разумеју туђу муку, закључио је Вулин.

Министар Вулин и европски комесар су, након Адашеваца, обишли су у Шиду привремени прихватни центар и железничку станицу.