Aa

Aa

Радионица у оквиру пројекта „Буди свој“

Радионица у оквиру пројекта „Буди свој“

Читај ми

ЋУПРИЈА - Запошљавање је највећи проблем за децу која морају да напуштају Центре за породични смештај, оценио је данас Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је истакао да ће се ресорно Министарство активно трудити да што више приватних послодаваца мобилише да дају прилику деци без родитељског старања да се запосле и добију могућност да живе као и сви други.

Вулин је у Центру за породични смештај и усвајање у Цхуприји, присуствовао едукативној радионици "буди свој", намењеној деци без родитељског старања са подручја Поморавског округа.

"Најједноставније је ослонити се на буџет Републике Србије и рећи: то је решење, то није решење. Решење је мобилисати приватног послодавца, дати људима прилику да буду хумани. Људи јесу хумани, људи хоће да помогну деци без родитељског старања, деци палих бораца, хоће да помогну људима којима је помоћ потребна", рекао је том приликом Вулин.

Он је додао да је, наравно, добро дати прилику приватним послодавцима, али да буде у сагласности државе и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања се укључило у овај пројекат "Буди свој".

"Не смемо заборавити, ово су даце која немају коме да се обрате када изађу из система социјалне заштите", рекао је Вулин.

Он је подсетио да у Србији има близу 7.000 деце у систему без родитељског старања, од тога их је преко 6.000 у хранитељсккм породицама од којих је око 800 у нашим институцијама, а тачно 927 их је у узрасту од 18 до 27 година, у периоду када могу да размишљају о напуштању социјалне заштите и проналажењу посла.

"Ми хоћемо да свој тој деци обезбедимо бар шансу да им се понуди посао у складу са њиховим образовањем", истакао је Вулин и додао да се нада да ће се, "чим се буде правио наредни План активног запошљавања, да ће деца без родитељског старања и палих бораца имати у приоритет у запосљавању, а где ће бити обезбеђене и одговарајуће субвенције за њихово запошљавање".

"Мислим да им то друштво дугује и мислим да је то могуће", рекао је Вулин.

Такође, Минитарство се труди да води рачуна о хуманитарном раду да се не ослони само на буџетска средства, додао је Вулин и подсетио:

"Прошле године ми смо обезбедили 86 милиона динара хуманитарног рад, дакле 86 милиона динара помоћи средстава која нису буџетска и надамо се да ће их ове године бити више".

"Такође се надамо да ћемо успети у овом скупштинском сазиву доћи и до нових законских решења по којима ће донатори у нашој земљи бити ослобођени обавеза које не трабају бити њихове обавеза и на

тај начцин значајно постаћи хуманитарни рад", рекао је Вулин.

Ми тако штедимо у буџету. Све што добијемо на овај начин не морамо да опредељујемо средства из буџета, објаснио је Вулин.

Какве ће субвенције бити за послодавце незнам, рано је о тома али хоће бити, додао је Вулин.

Он је оценио да породица има предност над Центрима за смештај, иако у тим установама "раде стручни људи, посвећени послу, вредни..., који воле ту децу. Веома сам поносан на то, али ја се надам, да ће у будуће више деце одрастати у породици.

Вулин је оценио да Србија има систем хранитељских породивца, бољи и од многих најразвијенијих земаља Европе и "то ћемо наставити да развијамо".

На првом месту за државу је да деца остану у биолошким породицама, и ту радимо све што можемо, оснажујемо породице, помажемо социјални рад, едукације... све да деца остану у својој породици. То је поента", објаснио је Вулин.

Вулин је позвао децу да уписују факултете, потсетивши да тек три одсто такве деце има високо образовање.

Директор Сектора за друштвено одговорне пословање Војвођанске банке Зорица Џида је младе без родитељског старња обрадовала летовањем у Игалу (Црна Гора).

Радионици је присуствовао и директор Центра проф. др Христос Алексопулос, председник Скупштине општине Цхуприја...

Координаторка пројекта "Буди свој" Милена Јакшић је објаснила да "радионице, које организујемо широм Србије, имају за циљ да припреме младе без родитељског старања за живот након изласка из система социјалне заштите".