Aa

Aa

Рад од куће или на даљину - обострано олакшање

Рад од куће или на даљину - обострано олакшање

Читај ми

БЕОГРАД - Измењени Закон о раду омогућава послодавцима да ангажују раднике на даљину или рад од куће с тим да зарада и права тако запосленог не смеју бити мања у односу на оне који раде у фирми.

Који облик рада ће бити уговорен првенствено зависи од тога које послове запослени треба да обавља.

Послодавци и надлежни истичу да би овако организован рад могао да донесе низ олакшица и раднику, и послодавцу.

Радом у кући сматра се када је неопходно да запослени има одређена средства за рад која обезбеђује, инсталира и одржава послодавац у стану запосленог.

Уколико , међуитм, посао није везан за место становања запосленог или фирму, односно кад запослени послодавцу може да достави обављени посао, реч је о послу на даљину.

Помоћник министра за рад Зоран Лазић рекао је за Танјуг да измењени Закон о раду пружа могућност рада од куће и на даљину само је потребно да се радник и послодавац о томе договоре.

Притом, каже, прописано је да запослени који ради од куће и запослени који ради у фирми морају имати иста права из радног односа и висину зараде, а изузетак су специфичности као што је топли оброк, регрес, плаћање превоза.

Закон не предвиђа за које тачно послове се такав рад може уговорити, али су области деловања широке, каже Лазић, а као пример навео је ИТ сектор и генерално послове везане за рад на компјутеру.