Aa

Aa

Први пут након 11 година одржана седница Републичког савета за запошљавање

Први пут након 11 година одржана седница Републичког савета за запошљавање

Први пут након 11 година одржана седница Републичког савета за запошљавање

Читај ми

У Палати Србија данас је одржана прва консултативна седница Републичког савета за запошљавање, којом је председавао министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

 

На консултативној седници је усвојен Пословник о раду и дефинисани су циљеви који ће допринети креирању што боље политике запошљавања.

 

Овом приликом министар Ђорђевић је истакао да је политика запошљавања од општег интереса за цело наше друштво и да је веома битно да овај савет функционише на најбољи могући начин, посебно имајући у виду и чињеницу да председник Републике Србије Александар Вучић и председница Владе Србије Ана Брнабић смањење незапослености истичу као један од приоритета рада Владе.

 

„Републички савет за запошљавање је, пре свега, саветодавно тело које даје мишљење и препоруке у вези са питањима од интереса за унапређења политике запошљавања и то: плановима запошљавања, програмима и мерама активне политике запошљавања, прописима из области запошљавања и другим питањима од интереса за запошљавање“, рекао је Ђорђевић и додао да је договорено да се у циљу бољег рада овај савет састаје најмање три пута годишње, а по потреби и више.

 

Како је истакао, циљ рада Републичког савета за запошљавање свакако је доношење Стратегије запошљавања, као и већа укљученост у рад и у процес доношења осталих закона који су у вези са запошљавањем. 

 

Према речима Ђорђевића, у току 2018. године у мере активне политике запошљавања укључено је близу 155.000 незапослених лица што је више од планираног броја за 21.000 лица), са ефектом на запошљавање од 34,57 одсто, а више од 96 одсто укључених јесу незапослена лица из категорије теже запошљивих за 2019. годину. 

 

„С обзиром на то да је Савет именован још 2008. године, а да се до сада није састао ниједном, Влада Републике Србије је донела решење о разрешењу и именовању председника, заменика и чланова у јулу ове године. Верујем да ће тим стручњака из ове области допринети смањењу незапослености и креирању што бољих услова за рад у нашој земљи“, закључио је председавајући.

 

Седници су присуствовали и државни секретар Бојана Станић и директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

 

Републички савет за запошљавање састоји се од представника оснивача, односно представника Владе Републике Србије, репрезентативних синдиката и удружења послодаваца, Националне службе и агенција за запошљавање, удружења од значаја за област запошљавања и стручњака за област запошљавања.

 

Континуирано се на основу резултата праћења примене, унапређују и усаглашавају нормативни оквир политике запошљавања (који чине Закон о запошљавању и осигурању за случај незапослености, Закон о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом и Закон о запошљавању странаца) са потребама тржишта рада, а у току је успостављање правног оквира у области социјалног предузетништва.