Aa

Aa

Пројекат ,,Пружање подршке у реинтеграцији Рома повратника“

Пројекат ,,Пружање подршке у реинтеграцији Рома повратника“

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председник Савета за унапређење положаја Рома и спровођење Декаде укључивања Рома, др Ненад Иванишевић, присуствовао је данас представљању пилот пројекта ,,Пружање подршке у реинтеграцији Рома повратника“, који ће након споразума о реадмисији повећати могућност запошљавања, образовања и становања Рома када се врате у Србију.


Иванишевић је поручио да је интеграција повратника јако важна и да је пред нашом земљом велики изазов јер се Роми који су сада у неким европским земљама враћају у Србију против своје воље. С друге стране, за интеграцију је, како је рекао, пресудна жеља, а они је немају. Државни секретар је истакао да ће држава пружити сву неопходну подршку у том процесу, те да ниједна нација у нашој земљи није непожељна.
Стална координаторка УНДП-а у Србији Ирена Војачкова Солорано је навела да се у Србију годишње, вољно или невољно, врати око 10.000 Рома из Немачке и 5.000 Рома из осталих земаља ЕУ, што представља велико оптерећење за систем, а највећи терет подносе општине у које се ти повратници враћају.
Председник ЈУРОМ центра, Осман Балић, истакао је да је реадмисија велики проблем с обзиром на то да укључује накнадну интеграцију у друштво. Према његовим речима, спрема се повратак већег броја људи из Немачке, те ће пројекат тежити оснаживању капацитета локалних самоуправа.
Планирано је да циљеви пројекта ,,Пружање подршке у реинтеграцији Рома повратника“ буду реализовани кроз спровођење активности у три изабране локалне самоуправе – у Нишу, Оџацима и Суботици.