Aa

Aa

Програм „ПРО - Локално управљање за људе и природу“ почео је са пружањем техничке подршке за 34 локалне самоуправе

Програм „ПРО - Локално управљање за људе и природу“ почео је са пружањем техничке подршке за 34 локалне самоуправе

Програм „ПРО - Локално управљање за људе и природу“ почео је са пружањем техничке подршке за 34 локалне самоуправе

Читај ми

Помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Татјана Миленковић Kајкут је на догађају одржаном у Чачку поводом почетка подршке програма истакла да се унапређењем капацитета локалних самоуправа за спровођење услуга социјалне заштите посебно помаже социјално укључивање најрањивијих друштвених група.

 

„Све активности које имају за циљ унапређење квалитета и приступа услугама из области социјалне заштите, и то за оне друштвене групе којима је подршка најпотребнија, посебно кад су у питању особе са инвалидитетом и припадници ромске националне мањине, јесу приоритетне за министарство. За остварење тог циља веома нам је значајно партнерство са међународним организацијама и синергија са локалним самоуправама, јер само заједно можемо остварити одрживе резултате”, рекла је Миленковић Kајкут.

 

Уз финансијску подршку Владе Швајцарске у вредности од 9 милиона евра и суфинансирање УН агенција у износу од милион евра, програм ће до краја 2026. године спроводити техничку подршку, активности изградње капацитета и обезбедити бесповратна средстава за пројекте локалних самоуправа и организација цивилног друштва.

 

„Швајцарски програм сарадње са Србијом као један од циљева има побољшање квалитета и доступност локалних јавних услуга, укључујући и услуге социјалне заштите. То је у складу са нашим дугорочним опредељењем да пружамо подршку унапређењу ефикасности, квалитета и обухвата локалних политика социјалне укључености и подршку једнаким могућностима за сваког члана локалне заједнице“, истакао је Петар Василев, програмски службеник за управљање у Швајцарској канцеларији за сарадњу.

 

У оквиру техничке подршке за унапређење социјалне заштите радиће се на правилној процени потреба рањивих група, успостављању система праћења и евалуације услуга социјалне заштите, као и развоју међусекторских услуга, а биће обухваћено укупно 26 градова и општина. Kроз подршку за међуопштинску сарадњу, локални актери ће бити оснажени за примену принципа доброг управљања у току целог процеса преговарања и успостављања међуопштинске сарадње, као и за развој механизама и алата за праћење заједничког пружања услуга и евалуацију њихових резултата, а спроводиће се уз учешће укупно 16 локалних самоуправа.

 

„Овај програм се определио за пружање свеобухватне подршке градовима и општинама у унапређењу функционисања система социјалне заштите на локалном нивоу. Подршка ће бити пружена и за спровођење услуга социјалне заштите које су засноване на идентификованим потребама корисника у локалним заједницама, као и за међуопштинску сарадњу у пружању услуга социјалне заштите”, закључила је Наташа Ивановић, програмска службеница за социјалну укљученост.

 

Догађају је присуствовала и др Марина Видојевић, помоћница министра за област социјалне заштите, као и више од 30 представника и представница локалних самоуправа укључених у техничку подршку.

 

Програм „ПРО - Локално управљање за људе и природу“ почео је са пружањем техничке подршке за 34 локалне самоуправе која ће допринети унапређењу социјалне заштите на локалном нивоу и на тај начин побољшати квалитет живота грађана и грађанки. Програм заједнички спроводе агенције Уједињених нација у Србији - УНОПС, УНИЦЕФ, УНФПА и УНЕП, у сарадњи са Владом Републике Србије и уз финансијску подршку Владе Швајцарске.