Aa

Aa

Процес деинституционализације мора бити могућ и одржив

Процес деинституционализације мора бити могућ и одржив

Читај ми

АЛЕКСИНАЦ- Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин отворио је данас са представницима ЕУ у Србији и Геронтолошког центра "Јеленац" из Алексинца у селу Тешица новоизграђени објекат у коме ће, уз подршку особља, боравити четири особе које су до сада биле на институционалном смештају.

"Ми се боримо да процес деинституционализације буде брз, али он мора да буде могућ и да буде одржив", рекао је Вулин приликом отварања објекта.

Он је казао да куће нису довољне већ да су људи ти који одређују да ли ће нешто успети.

Вулин је напоменуо да је процес деинституционализације започео, да је далеко одмакао и да је неповратан.

"То не значи да ћемо укинути институције и престати са збрињавањем наших корисника на овај начин", рекао је министар и приметио да је смештај за особе са менталним и интелектуалним потешкоћама, какав је случај у Тешици, бољи у породици или у кући каква је отворена у том месту.

Он је рекао да отварање објеката у Тешици не би био могућ без подршке ЕУ и локалне самоуправе Алексинац, али и људи који ће разумети потебу корисника са менталним потешкоћама да заслужују бољи стандард, бољи живот и да буду део наше заједнице.

"Наш главни проблем у Србији, када је социјална заштита у питању, односно збрињавање особа, јесте неуједначеност услуга, па тако имамо Алексинац где има више услуга, а имате општина где немате ни једну", нагласио је Вулин.

Сеоска подручја су, додао је он, посебно забрињавајућа где по правили немате ниједну услугу и ми на уједначавању услуга желимо да радимо са партнерима из ЕУ и локалних самоуправа.

Према његовим речима, на читавој територији Србије треба да постоји једна или барем две услуге које ће бити доступне свима.

Директор Геронтолошког центра Драган Веселиновић рекао је да је новоизграђени објекат за тај центар један нови почетак и нови изазов.

Представник ЕУ у Србији Рамунас Јанушаускас је рекао да је пројекат "Отворена капија за нови почетак", у оквиру којег је саграђен нови објекат, био вредан око 180.000 евра, од чега је ЕУ финаснирала 84 одсто.

После боравка четири особе, које су биле на институционалном смештају шест месеци, а које ће бити измештене у урбану средину уз постепено смањење степена подршке, средином јуна 2015. у нови објекат уселиће се нова група од четири корисника и Геронтолошки центар "Јеленац" планира да целу услугу "становање уз подршку" лиценцира.

Од 2000. године до данас ЕУ је уложила 144 милиона евра за подршку социјалном сектору у Србији.