Aa

Aa

Примећује се пораст броја миграната

Примећује се пораст броја миграната

Читај ми

ШИД - Министар за рад, запошљавање,борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да се у Србији примећује пораст броја миграната и да је за сада просек око 2.800 људи дневно.

Он је новинарима у Шиду приликом посете избегличког кампа рекао да то није број због кога би требало бити забринут, јер је Србија радила и са осам и десет хиљада људи дневно, али подаци показују да долази до пораста броја миграната.

"Да ли због лепшег времена, мало се море смирило, или чак зато што су борбе у Сирији узнапредовале, па је још тежа ситуација, али пораст броја миграната се примећује", рекао је Вулин, који је и председник Радне групе за решавање мешовитих миграционих токова.

Према његовим речима, Србија има 6.000 места за мигранте, али подвлачи да нико од нас не тражи да ти људи овде остану.

"Не постоји никакав план, идеја, па ни жеља самих миграната да остану на територији Србије. Ми смо само спремни да у било ком случају, 6.000 људи може да се смести у Србији на краћи период. Говоримо о транзиционим капацитетима, ми не градимо трајне прихватне капацитете", нагласио је министар.

Каже да је то простор где људи могу да се склоне у случају да су лоши временски услови, или слично и да нико не остаје дужи период.

Вулин је нагласио да Аустрија није рекла да ће затворити границе, већ да ће смањити број оних који остају на територији Аустрије.

"Дакле не оних који пролазе кроз ту земљу, него они који остају и траже азил на на територији Аустрије. Молим вас да правите ту разлику, у сваком случају, Србија ће водити рачуна о сопственим интересима и како се буду понашале земље на рути, тако ћемо се понашати и ми", рекао је Вулин.

Он је истакао да, уколико се на било који начин уводе нова правила за мигранте, увешће их и Србија.