Aa

Aa

Пријем за основце, освајаче 4. места на Европском такмичењу

Пријем за основце, освајаче 4. места на Европском такмичењу

Читај ми

БЕОГРАД - Министри за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и омладине и спорта Александар Вулин и Вања Удовичић и председник АМС С Мирко Бутулија примили су данас ученике који су на недавно одржаном Европском такмичењу у познавању саобраћаја у Бечу освојили четврто место.

Министри и председник Ауто-мото савеза Србије (АМС С) су похвалили успех екипе Србије, како ове године у Бецу, тако и протеклих година, када су представници Србије два пута узастопно освајали европске шампионске титуле.

Они су овом приликом основце и њихове наставнике посебно похвалили за успех, пожртвован и успешан педагошки рад и изразили наду да ће се са успесима и добрим резултатима наставити.

Министар Вулин је казао да су деца која су постигла одличне резултате понос и Србије и Ауто-мото савеза Србије, својих родитеља и професора и и да од њих можемо да учимо.

Он је казао да је септембар месец када би посебно требало због почетка школе обратити пажњу на безбедност деце у саобраћају и бринути о најмлађима како се не би дешавале грешке.

"Они су лепше лице Србије које желимо да сви упзонају, читав свет и Европа. Надамо се да су заувек прошла времена када су о нама судили на основу истина које су правили сами без нас, желимо да су ово времена у којима ће о нама судити по истини коју праве ова деца својим знањем и залагањем", рекао је министар Вулин.

Он је истакао да је 4. место у Европи на такмичењу одличан резултат.

Министар Вања Удовичић честитао је ученицима на постигнутом резултату истичући да су тиме допринели промоцији Србије и скренули пажњу на јако важну тему -безбедност деце и младих у саобраћају.

"Добро је што су скренули пажњу на овако једну значајну тему и о њој се мора причати свих 365 дана у години", рекао је Удовичић.

Он је навео да су основци својим знањем показали да Србија није успешна само у спортским резултаима, већ и од малих ногу у стварима које други не спомињу.

Председник Ауто-мото савеза Србије (АМС С) Мирко Бутулија рекао је да су представници тог савеза поносни на успех основаца, њихових професора истичући да су показали како добар приступ у раду са децом и минумум услова може да донесе врхунске резултате.

Како је казао, они су оставили иза себе учеснике свих земаља у региону и представнике много развијенијих земаља попут Француске, Немачке,Швајцарске и Аустрије.

Њихов успех није само успех АМС С већ и целе Србије, рекао је Бутулија и додао да су наши основци показали да имају знања за више.

Додао је да ова акција није само спортска, већ и безбедносно превентивна, а да су основци показали да вршњачку едукацију могу добро спроведу.

Он је захвалио министрима Вулину и Удовичићу који су, како је казао, имали слуха, и пре постигнутих резултата подржали овакве акције.

"Поносни смо на наше репрезентативце, ову децу која нас својим успехом мотивишу и показују да смо у праву када ресурсе АМС С система улажемо и у едукацију деце. Изузетно је важно да се сваке сезоне све више школа и деце укључује у ово такмичење", рекао је Бутулија.

Он је навео да ће саобраћајна едукација деце и даље бити важан део стратегије АМШ.

Репрезентација ученика основних школа из Србије заузела је четврто место на 30. ФИА Европском такмицењу у познавању саобраћаја, одржаном од 3. до 6.септембра у Бечу у организацији Светске аутомобилске федерације (ФИА) и Аустријске аутомобилске федерације.

Они су претходно победили на националном такмичењу "Шта знаш о саобраћају", које у Србији АМШ традиционално организује вец 46 година.

На такмичењу чији је циљ едукација и заштита најмлађих учесника у саобраћају Србију су представљали: Вук Голубовиц, (ОС С "Доситеј Обрадовић" из Омољице), Миња Миловановић, (ОС С "Свети Сава", Краљево), Александра Пантовић, (ОС С "Драгојло Дудић" из Београда) и Александар Харди (ОС С "Петефи Бригада" из Куле.

Њих су и у Бечу пратили цланови стручног тима АМС С, али и њихови наставници Дејан Миладиновић, Миодраг Тасић, Биљана Вучковиц и Лидија Блечић.

Први у Аустрији били су уценици из Русије, а нашим основцима је са освојених 620, за само поен измакла медаља. Бронза је са освојених 621 поена припала представницима Летоније, док су екипе из Русије освојиле сребро са 628, и злато са 631 поеном.