Aa

Aa

Прича о конкурсу завршена, влада донела одлуку

Прича о конкурсу завршена, влада донела одлуку

Читај ми

БЕОГРАД -Влада Србије донела је одлуку о пренамени средства која су била планирана за конкурс на коме су учествовале невладине организације и тај новац је већ пребачен Фонду за лечењу ретких болести деце, изјавио је данас министар за рад Александар Вулин.

Министар је поручио невладиним организацијама да се убудуће не ослањају само на буџетска средства, већ да траже и друге начине финансирања.

Вулин је рекао да је што се њега тиче, прича о конкурсу завршена и да очекује још извештај ДРИ о томе.

Прецизирао је да је влада одлуку о пренамени средстава донела у недељу и да је процедура тиме завршена, будући да су сва средства у складу са одлуком владе, а на предлог ресорног, као и Министарства здравља и Министарства финансија, пребачена на рачун тог фонда.
"Што се мене тиче прича конкурсу је завршена, није завршена само за ДРИ која ће проверити детаљно све податке, али новац није отишао у неку безличну буџетску резерву већ се користи за оно што му је била сврха-побољшање социјалних улога, а ова деца заслужују да им се помогне", рекао је Вулин.

Он је рекао да се ДРИ обратио и усмено и писмено и да та институција има свој годшњи план рада.

Упитан како ће убудућу министарство сарађивати са НВО он је казао да сматра да министатсво има добру сардању са њима и да нема разлога да се однос квари, нити поправља.
Казао је и да у Србији има 24.000 невладиних организација и да су све оне имале право да учествују на конкурсу, те да је сигуран да ће у будућности моћи добро да функционишу и сарађују са ресорним Министарством.

"Они који су изразили сумњу у овај конкурс могу да буду задовољни јер је он стопиран, они који сматрају да могу и треба нешто боље да ураде они ће то урадити идуће године када ће поново бити расписан конкурс", поручио је Вулин истичући да ће настојати да тај конкурс буде расписан што пре.

Он је рекао да се не љути што те организације траже његову оставку јер је то, како је рекао, потпуно легитимно.
"Минисатсво ће сигурно сарађивати са невладиним сектором и налазићемо начина да кроз невладин сектор помогнемо људима и сигуран сам да ће невладине организације умети да разумеју и положај у коме се држава налази, али и у крајњој линији своју улогу", рекао је министар.

Вулин је рекао и "да нису добре критике које говоре да је минисраство оставило некога без нечега".

Он је позвао НВО да се не осланају само на буџетска средства, већ да траже алтернативне начине финансирања, донаторе, да комуницирају са локалним самоуправама и да тај начин обезбеди што више средстава.