Aa

Aa

Превенцијом до сузбијања насиља

Превенцијом до сузбијања насиља

Превенцијом до сузбијања насиља

Читај ми

Република Србија је земља која има нулту толеранцију према сваком облику насиља, истакла је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић на скупу поводом промоције пројекта ''Oснаживање старијих жена: превенција злостављања кроз промену социјалних норми у Србији и Аустрији'', која је одржана у Установи Геронтолошки центар Београд.

 

Министарка Кисић Тепавчевић нагласила је да ниједна врста насиља не сме да се толерише и да сваки грађанин наше земље, који трпи било који облик насиља, треба да зна да није сам, да има коме да се обрати и да је држава ту да га заштити.

 

Како је навела, неопходно је радити на превенцији злостављања и у популацији најстаријих, које нажалост није ретко и никако не смемо затварати очи пред овим проблемом.

 

„Наши најстарији суграђани имају највеће искуство и много тога могу да нам пруже, а ми смо ти који треба да им омогућимо квалитетно и безбрижно старење“, истакла је министарка. 

 

Кисић Тепавчевић је навела да су према подацима Републичког завода за социјалну заштиту за 2020. годину доминантни видови насиља над старијима психичко и физичко насиље, у мањем обиму је то економско насиље, као и да су сви наведени облици насиља више изражени у женској него у мушкој популацији. 

 

Према речима министарке, најчешћи видови помоћи жртвама насиља које је Центар за социјални рад преузео у 2020. години су пружање материјалне, правне или стручно саветодавне подршке жртви насиља.

 

„Поступак пред судом је покренут у 85 случајева, а кривична пријава поднета у 82 случаја. Укупан број старијих жена које су биле обухваћене поступцима које је предузимао ЦСР је скоро дупло већи од броја мушкараца, чак 3149 у односу на 1631“, рекла је Кисић Тепачевић.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је овом приликом захвалила запосленима у установама социјалне заштите на њиховом раду, истичући да њихов професионализам и ентузијазам, као и сам однос према корисницима, њима даје снагу за живот и године квалитетног живота.

 

Како је истакла, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања ће у наредном периоду радити на побољшању положаја свих запослених у установама социјалне заштите у сваком смислу, јер њихов рад треба да буде препознат и адекватно награђен.

 

Амбасадорка Аустралије у Београду Рут Сјуарт изразила је велико задовољство што  је део пројекта чији је циљ превенција злостављања и додала да је сигурна да ће се сарадњом са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Црвеним крстом и Геронтолошким центром Београд много постићи на овом пољу.

 

Генерални секретар Црвног крста Љубомир Миладиновић навео је да данашња едукација показује спремност да се заједнички говори о насиљу над старијим женама посебно у ситуацији демографског старења и феминизације старења, како би се омогућило да старије жене живе достојанствено без дискриминације и насиља.

 

Како је истакао, едукација представља и јачање партнерског односа између Црвеног крста Србије и Геронтолошког центра Београд, који имају исти задатак – обезбеђивање достојанственог старења, као и да ништа не би било могуће реализовати без подршке Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, на чему је Црвени крст веома захвалан.

 

В. д директора Установе Геронтолошки центар Београд Срђан Димитријевић захвалио је Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, амбасади Аустралије и Црвеном крсту на заједничком ангажовању и подршци у реализацији овог пројекта, истичући да је запосленима од великог значаја.

 

Министарку Кисић Тепавчевић срдачно су дочекали корисници установе који су јој поклонили песму написану за њу, а затим је министарка разговарала и са запосленима у установи.