Aa

Aa

Прелазак границе - узалудна нада миграната

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Прелазак границе - узалудна нада миграната

Читај ми

БЕОГРАД - Око 120 миграната тренутно се налази на хрватској граници, понуђено им је да уђу у наше прихватне центре, али они су то одбили и за сада сматрају да ће протестом обезбедити да се отворе границе, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

"И ви и ја знамо да је та нада узалудна, да они који их саветују да то раде, заиста им не мисле добро. Чули сте изјаве и представника Републике Хрватске, а врло добро знате да су то изјаве и свих представника чланица ЕУ- за економске мигранте неће бити отварања граница, а посебно неће бити могућности да прелазе без одговарајуће контроле", јасан је Вулин.

Како је истакао, мигранти имају право да протестују, али немају право да затварају саобраћај, да онемогућавају свакодневни саобраћај и кретање наших грађана и свих осталих", рекао је Вулин новинарима, након што је примио захвалницу за изузетну сарадњу од Завода за здравствену заштиту радника "Железница Србије".

Министар је истакао да за све мигранте има довољно места, хране, лекова, лекара, пажње, крова над главом.

"Све постоји. Ко то не буде хтео, ми не можемо да донесемо такве одлуке уместо њега и нећемо дозволити да се ремети свакодневни живот наших грађана, нећемо дозволити да се ради било шта против закона, нити ћемо употребљавати силу", рекао је Вулин, који је и председник Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова.

На питање ко покушава да манипулише мигрантима, министар каже да заиста не зна, али да постоје разне организације које "очигледно сматрају да само инцидентне ситуације њима обезбеђују већу видљивост", или бољи приступ донаторима.

"То заиста не знам, али апелујем на све НВО да раде са владом Србије, то је најбољи пут да се помогне овим људима", рекао је Вулин и додао да они који тако саветују мигранте, не мисле им добро.

Према његовим речима, има места у прихватним центрима, али ко неће да будете у њима, држава не може да преузме одговорност за њих и њихово понашање.

"Ми решење за мигранте имамо. То су наши прихватни центри. Има довољан број постеља, хране, лекара, огрева, свега што је потребно. Али, ови људи једноставно одбијају да постану део нашег система", рекао је министар.

То је, објашњава, зато што неки сматрају да ће с некаквим кријумчарима успети да се пребаце, неки зато што се плаше- ако уђу у прихватне центре, да ће бити регистровани као тражиоци азила, па неће више моћи да траже азил у некој од других земаља.

"У сваком случају, оно што можемо да понудимо- нудимо и сада. За све има довољно места, хране, лекова, лекара, пажње, крова над главом. Све постоји. Ко то не буде хтео, ми не можемо да донесемо такве одлуке уместо њега и нећемо дозволити да се ремети свакодневни живот наших грађана, нећемо дозволити да се ради било шта против закона, нити ћемо употребљавати силу", рекао је министар.

Подвлачи да је жеља држав да разговара, убеди, да помогне, али понавља- не може држава у име тих људи да одлучи, будући да они имају право да се крећу, да буду на нашој територији, уколико су поднели одговарајуће захтеве.

"На нама је да им понудимо то шмо им понудили. Уколико дође до одговарајућих законских промена, па се азилна процедура значајно скрати, или могућност самог боравка на нашој територији се скрати, поступићемо у складу са законом, како буде предвиђао", закључио је Вулин.