Aa

Aa

Позитивни ефекти закона о раду већ следеће године

Позитивни ефекти закона о раду већ следеће године

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад Александар Вулин изјавио је данас да очекује да ће се први позитивни ефекти након усвајања Закона о раду видети већ следеће године и то ће грађани моћи да осете како по броју запослених, тако и по уређенијем тржишту рада.

Вулин је нагласио да ово није закон о отпуштању већ закон о запошљавању и новим радним местима, али се односи, како каже, и на оне који тренутно не раде.

"Надам се да ће сада, кад су се страсти смириле и кад је закон усвојен, да ће сви објективније моћи да виде која решења закон нуди", рекао је Вулин новинарима након потписивања уговора о финансијској помоћи за 35 неразвијених општина.

Он је указао да и најжешћи критичари признају да је овај Закон о раду, који је данас усвојио парламент, бољи од претходног.

Вулин је поновио да су врата за социјални дијалог са репрезентативним синдикатима, који су тражили повлачење тог закона из процедуре, увек отворена.

"Једини пут за дијалог је разговор на Социјално-економском савету. На насиље и увреде, на буку и бес, ја лично врло лоше реагујем", рекао је Вулин.

Министар је, међутим, нагласио да не може једним законом да се реши проблем запошљавања, али, како каже, усвајањем свих реформских закона, државним субвенцијама и штедњом, те смањивањем дефицита, могло би да се дође до решења.

"Најдужи пут почиње једним кораком и ово је тај корак", рекао је Вулин додајући да смо до сад по радном законодавству били на 93. месту на свету и оценио да ће овај закон то да промени.

Вулин је новинарима казао и да ниједна влада до сада није успела да у првих 100 дана мандата донесе нови Закон о раду и Закон о ПИО.