Aa

Aa

Поводом Дана грађевинара Ђорђевић обишао градилиште “Sunnyville 3” у Београду

Поводом Дана грађевинара Ђорђевић обишао градилиште “Sunnyville 3” у Београду

Поводом Дана грађевинара Ђорђевић обишао градилиште “Sunnyville 3” у Београду

Читај ми

Поводом Дана грађевинара министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, заједно са в.д. директором Управе за безбедност и здравље на раду Марином Фуртулом, директором Инспектората за рад Стеваном Ђуровићем и координатором за извођење радова на градилишту “Sunnyville 3” Смиљаном Томашевић обишао је градилиште “Sunnyville 3” у Београду, како би се уверио на који начин се примењују превентивне мере безбедности и здравља на раду за време епидемије, које су донете у складу са новим Правилником.

 

“Грађевинарима честитам њихов дан и желим им срећу у даљем раду. Циљ којим ће ресор којим руководим и Влада Републике Србије тежити и у будуће је унапређење положаја грађевинара”, поручио је Ђорђевић.

 

Овом приликом министар Ђорђевић је истакао да су Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, инспекција за рад и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре увек отворени за сваки вид помоћи свим грађевинарима.

 

„Уколико уочите било коју неправилност будите слободни да пријавите, а ми ћемо заједничким снагама покушати да исту утврдимо и уколико постоји неправилност и исправимо, а све у интересу побољшања вашег положаја“, истакао је Ђорђевић.

 

В.д. директора Управе за безбедност и здравље на раду Марина Фуртула честитала је грађевинарима њихов дан и истакла да је делатност грађевинарства у овом тренутку у експанзији, а да са друге стране представља једну од најризичнијих делатности када је у питању безбедност и здравље свих радника.

 

„Најризичнији послови који се обављају у овој делатности су радови на висини из разлога што су скеле обично неправилно монтиране или зато што запослени нису адекватно везани. Са друге стране, задатак Управе за безбедност и здравље на раду је да помогне свима, инвеститорима, подизвођачима, запосленима, координаторима, лицима за безбедност и здравље на раду како би ову област заједно унапредили“, рекла је Фуртула.

 

Директор Инспектората за рад Стеван Ђуровић честитао је Дан грађевинара и истакао да се данашње грађевинарство умногоме разликује од оног пре десет година, а најбољи показатељ тога је број издатих дозвола у 2019. години који је већи за 15.332 дозволе него у претходном периоду. 

 

„ Налазимо се на градилишту на ком се гради преко 40.000 метара квадратних. Инспекција рада је на овом градилишту наилазила на одређене пропусте. Затицана су лица која су радила на црно, долазило је и до забране рада, али, захваљујући заједничким радом руководиоца градилишта и инспекције рада неправилности су отклоњене“, објасни је Ђуровић и још једном апеловао на све руководиоце да морају константно да раде на унапређењу мера безбедности и здравља на раду. 

 

Координатор за извођење радова на градилишту “Sunnyville 3” Смиљана Томашевић придружила се честиткама и навела да ће и у будуће радити на побољшању положаја грађевинара.

 

„Слажем се са тим да је било пропуста на овом градилишту. Трудићемо се да их у будуће не буде. Свакодневно радимо на побољшању здравља и безбедности наших запослених и подсећамо их које мере безбедности морају да примењују током рада“, закључила је Томашевић.

 

Министар Ђорђевић овом приликом је навео да ће ресом којим руководи и у наредном периоду бити посвећен обезбеђивању најбољег радног окружења за запослене, а као и до сада, наставиће да пружа подршку и све неопходне информације послодавцима и запосленима у циљу спречавања ширења епидемије.

 

Инспектори рада су у Београду у првих 7 месеци 2020. године извршили 34 саветодавне посете и 1.303 надзора у делатности грађевинарства, од којих су 8 редовних надзора, 1.164 ванредна надзора, 30 надзора по представкама, 73 контролна надзора, 27 надзора поводом повреда на рад