Aa

Aa

Повећан ниво доприноса за Фонд ПИО

Повећан ниво доприноса за Фонд ПИО

Читај ми

БЕОГРАД - Ниво доприноса у Фонд за пензионо и инвалидско осигурање у фебруару је, у односу на исти месец 2014, повећан је за 4,7 одсто, изјавио је данас министар рада, социјалних и борачких питања Александар Вулин, истакавши да се ту мора урачунати и прошле године изгласано повећање доприноса.

Он је, у обиласку Контакт центра Републичког фонда за ПИО рекао да је евидентан већи број запослених, односно повећане уплате људи који сада раде.

"Ту морате рачунати и нова радна места, али и далеко бољи рад наше инспекције рада, која је значајан број људи пребацила из онога што називамо сива економија у легалне токове. Ту нема места политици, то су бројеви - 4,7 одсто више новца је уплаћено у ПИО фонд, него што је било у фебруару прошле године", истакао је Вулин.

Он је додао да је важно то што је значајно смањена количина новца коју држава дотира сваког месеца. Како је објаснио, ПИО фонд се не дотира само за пензије, већ и за туђу негу и помоћ, здравствене додатке, а сада је, према његовим речима, то пало 40 одсто, а било је 48 одсто.
"Мере дају резултате, штедимо новац", рекао је Вулин.

Он је нагласио да је доста времена и енергије уложено у то да све информације и рад ПИО фонда буду доступни корисницима. Контакт центар је, према његовим речима, начин да све информације буду доступне и да се тако штеди време.

Директорка ПИО фонда Драгана Калиновић изјавила је да Контакт центар значи бољи и бржи контакт са грађанима, као и остваривање права грађана у фонду.

Преко тог центра, сви грађани на територији целе државе, моћи ће да ступе у контакт са фондом и да добију одговоре на питања везана за остваривање њихових права.

У Контакт центру ПИО фонда, према њеним речима, ради девет оператера.
"За овај непун месец дана, јавило се 2.000 грађана, што је нама апсолутни доказ да су грађани препознали бољитак контакта и сарадње фонда преко контакт центра", рекла је Калиновић.

Она је објаснила да су најчешћа питања око старосне пензије и у којој фази је решавање предмета.
"У наредних седам дана омогућићемо грађанима да електронским путем имају увид у кретање свог предмета, јер смо управо из искустава контакт центра препознали да је то најчешће питање", истакла је Калиновић.

У току решавање питања војних пензионера

Вулин је изјавио да је решавање питања војних пензионера у току и да је за то оформљена радна група, коју чине министри одбране, правде, финансија и рада.

Он је прецизирао да је остало само да министарство финансија да конкретну процену, да се израчуна колико би то било и какви су модели предвиђени и, како је рекао, очекује то "сваки дан".

Војни пензионери окупљени у неколико удружења протестовали су јуче испред Владе Србије тражећи да се што пре нађе решење за усклађивање њихових пензија.

Они су у више наврата упозоравали да су остали ускраћени за повећање пензија од 11,06 одсто које је требало спровести по прописима Републике Србије од 25. јануара 2008. године.

На питање новинара о платама у јавном сектору и платним разредима, Вулин је рекао да тај предлог није видео.

"Заиста нисам видео тај предлог закона, то ипак ради министарство за локалну самоуправу. Ако струја у Лесковцу кошта колико и струја у Новом Саду, онда ми не звучи поштено", рекао је Вулин одговарајући на питање у вези писања медија да се размишља о могућности да се плате разликују у зависности од тога где запослени ради.