Aa

Aa

Потребно успостављање институције дечјег омбудсмана

Потребно успостављање институције дечјег омбудсмана

Читај ми

БЕОГРАД - Дечја недеља посвећена је поштовању дечјих права и унапређењу свести о томе да деца имају своја права, а управо и то је један од разлога зашто је Министарство рада покренуло иницијативу за доношење закона о дечјем омбудсману, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је на Дану отворених врата, у оквиру Дечје недеље, рекао да је дечји омбудсман најефикаснији, најсигурнији начин да се успостави једна кровна институција која ће се искључиво бавити положајем деце и дечјих права, не како је рекао, кроз један закон, већ кроз све законе, и не кроз један дан или недељу, већ кроз све дане и недеље у нашим животима.

"Предлог нашег закона о дечјем омбудсману већ је на сајту министарства и очекујемо да ће се кроз јавну расправу доћи и до одговарајућих предлога. Дечји омбудсман је нешто на шта се Србија обавезала и по међународним правилима и по конвенцијама које је потписала", рекао је Вулин.

Он и мимо тога сматра да је то веома потребно и да је веома важно изоштрити однос према дечјим правима и обезбедити кровну институцију која ће водити рачуна о положају наше деце на сваки начин и у свакодневном животу, законској регулативи, школству, здравству и свим оним елементима који се не могу достићи једним законом, али једном институцијом свакако могу.

Вулин је нагласио да Србија брине о деци и да је 368.000 дечака и девојчица обухваћено системом дечјег додатка, 88.000 деце живи у 44.000 породица које су обухваћене новчаном социјалном помоћи, 59.000 мајки користи родитељски додатак за 61.000 деце.

Директор Републичког завода за социјалну заштиту Предраг Петровић рекао је да је Дечја недеља прилика да се покаже да држава брине о деци, да су деца наше највеће благо и да су они заправо генерације на којима остаје друштво.

"Наш заједнички задатак је да помогнемо да ова деца израсту у велике, задовољне и срећне људе. Трудићемо се и да у наредним годинама ова манифестација добије још на значају и свакако ће нам бити част да увек угостимо и наше партнере", рекао је Петровић.

Он је додао да су деца која живе у сиромашним породицама најугроженија и да се држава труди да тој деци поклони посебну пажњу.

У Дану отворених врата, министар Вулин је деци поделио пакетиће, а децу су увесељавали и Љубивоје Ршумовић и Миња Субота, а примљене су породице са децом корисницима социјалних услуга подршке породици са изузетним постигнућима.

Дечја недеља траје до 11. октобра, а овогодишњи мото је "Подршка породици- најбоља подршка деци".