Aa

Aa

Потписивање Протокола из области ПИО између Републике Србије и Републике Српске

Потписивање Протокола из области ПИО између Републике Србије и Републике Српске

Читај ми

БЕОГРАД - Протокол о регулисању међусобних обавеза по основу намирења одштетних захтева ПИО фондова Србије и Републике Српске потписан је данас и по том основу ПИО РС дугује ПИО Србије 4,8 милиона евра, док је дуг Србије мањи и износи 166.000 евра.

Потписивању Протокола присуствовао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, који је рекао да на територији РС живи 10.817 корисника пензија из Србије и да се сваке године за то одвоји око 16 милиона евра.

"Са друге стране, на територији Србије живи око 16.825 корисника пензија који су је зарадили у Републици Српској и сваке године се за то дозначи око 25 милиона евра", рекао је Вулин.

Он је рекао да корисници фондова та међусобна дуговања нису могли да осете, али је нагласио да је за државу веома важно да се то реши.

"Велика је количина новца у питању и велики је број људи у питању. На међусобни упит ПИО фондова РС и Србије открили смо 71 пензију за умрле кориснике у РС, која се исплаћивала људима који не постоје и са друге стране, 234 корисника која су се исплаћивала из ПИО фонда Србије у РС, иако нису више са нама", рекао је министар рада.

Он је додао да Федерација БиХ ПИО фонду Србије дугује око 5,5 милиона евра, што су, указао је, велика средства, док Србија Федерацији дугује неупоредиво мањи износ од око 350.000 евра.

"Ми се свакако надамо да ће надлежни органи Федерације БиХ поћи за примером ПИО фонда РС и да ћемо наша међусобна потраживања решити на обострано задовољство", рекао је Вулин.

У име ПИО фонда Србије Протокол је потписао директор Завода за социјално осигурање Србије Зоран Пановић, који је рекао да ће се на основу тог Протокола у наредним годинама извршавати плаћања, као и да су договорени механизми тих плаћања.

Директор ПИО РС Младен Милић рекао је да ће његов фонд тих пет милиона евра у наредне четири године измирити у једнаким ратама, као и да те исплате неће утицати на буџет ПИО РС, који износи око 500 милиона евра.

Директорка Републичког ПИО фонда Драгана Калиновић нагласила је да тај новац, око 550 милиона динара, много значи том фонду и да представља укупан износ свих инвестиција које су обезбеђене у финансијском плану за 2016, који укључује инвестиције у опрему, одржавање зграда, информационе технологије које су битне за модернизацију.