Aa

Aa

Поштанске маркице у част Дана победе и Бесмртног пука

Поштанске маркице у част Дана победе и Бесмртног пука

Поштанске маркице у част Дана победе и Бесмртног пука

Читај ми

На иницијативу председника Републике Србије Александра Вучића, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања упутило је предлог Министарству трговине, туризма и телекомуникација, да се у част прославе 75. година победе у Другом светском рату и Бесмртног пука, изда пригодна поштанска марка и ковертa.

 

„Поштанске маркице посвећене Дану победе последњи пут су штампане 1985. године, док ће ово бити први пут да се оне штампају у част Бесмртног пука. У Србији се 9. маја организује низ церемонија полагања цвећа и венаца на споменике херојима Великог отаџбинског рата и одржавају се различите манифестације у знак сећања на ратне ветеране, међутим ове године посебно морамо водити рачуна о здрављу наших грађана и понашати се у складу са препорукама епидемиолога. Ипак, ни корона вирус нас неће спречити да обележимо овај важан датум, те отуда и идеја за штампањем поштанских маркица са пригодним мотивима“, рекао је министар Зоран Ђорђевић.

 

Дан победе 9. мај је дан када је Нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату и прослава 75. година победе Црвене армије и совјетског народа над нацистичком Немачком у Великом отаџбинском рату 1941 -1945.

 

Упркос томе што је рат завршен неколико месеци касније капитулацијом царског Јапана, 9. мај је дан када се у Европи и широм света прославља дан капитулације европске претње. Многе земље света које су сносиле велике жртве обележавају овај дан организујући низ манифестација и парада, укључујући и Србију која је дала велики допринос победи над фашизмом и нажалост много жртава. 

 

У част жртвама у Другом светском рату широм света организују се од 2007. године и Бесмртни пук, тј. шетња у којој потомци бораца који су у Великом отаџбинском рату бранили земљу, а у њихову част и знак захвалности и сећања на славне претке носе и њихове портрете како би хероји постали бесмртни.  

 

Бесмртни пук је први пут одржан у Русији 2007. године, док се на предлог министра за рад запошљавање, социјална и борачка питања од 2019. године овај шетња и активност сматра државним догађајем у Републици Србији који ће се обележавати сваке године на исти дан. 9 маја. 


„Дужност Владе Србије и свих грађана јесте да будуће генерације учимо о важности овог датума верујући да ће и они наставити да негују традицију и памте наше хероје“, поручио је Ђорђевић.