Aa

Aa

После 30 година отворен нови објекат за социјалну заштиту

После 30 година отворен нови објекат за социјалну заштиту

Читај ми

ОБРЕНОВАЦ - У Обреновцу је данас отворена нова зграда Центра за социјални рад, уместо старе која је уништена у поплавама 2014. године, а министар за рад , запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је истакао да је то први објекат за социјану заштиту који је отворен после 30 година.

У новој згради, у Улици шеста 10ц, која има укупно 845 метара квадратних, биће смештене и просторије Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО), Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО), Националне службе за запошљавање (НСЗ) и Инспектората за рад.

Отварању нове зграде Центра за социјални рад у Обреновцу су присуствовали и министар здравља Златибор Лончар, градоначелник Београда Синиша Мали и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Вулин је истакао да је први пут примењен и нови концепт - да је све на једном месту и тако се штеди време и простор.

"Први пут се држава определила да јача социјану заштиту", рекао је Вулин додајући да ће се свуда тако радити у наредном периоду.

Вулин каже да је са тим објектом процес обнове социјалне инфраструктуре у Обреновцу завршен.

Министар је истакао да је ПИО дао 13 милиона динара, НСЗ седам милиона и пет милиона РФЗО.

"Сада грађани Обреновца имају цео систем на једном месту и све могу да заврше у овој згради. Нема више шетања од шалтера до шалтера. Где год будемо могли овако ћемо радити", нагласио је Вулин.

Он је додао да грађане не интересују шта је у чијој надлжности већ да могу брзо и лако да заврше све што им треба.

Вулин је казао да се очекује да ПИО отвори у тој згради и медицинско вештачење тако да грађани Обреновца неће морати због тога да иду у Београд.

"Обећали смо да нећемо заборавити Обреновац и видите да нисмо", нагласио је Вулин.

Министар Лончар је рекао да је остала још само једна зграда у Обреновцу да се обнови после поплава и да ће и она врло брзо бити урађена, као и да је све завршено без и једне афере, те да би то требало да буде пример за све што влада предузима.

Он је нагласио да је влада испунила своје обећење да ће бити изгрђена нова зграда у којој се налази и Центар за социјални рад у Обреновцу.

Лончар је казао да је влада заједно са локалном самоуправом успела да обнови Обреновац.

"Све је рађено транспарентно", нагласио је Лончар.

Он је говорећи о новој згради која је данас отворена рекао да је добра ствар што ће све бити на једном месту.

"Гледаћемо где год можемо да тако радимо", истакао је Лончар.

Градоначелник Београда Мали је нагласио да се Обреновац много променио и да је то сада постао град будућности, а не прошлости, пошто су покренуте многе инвестиције и пројекти, попут изградње фабрике "Меи та".

Мали је ракао да ће нова фабрика "Меи та" запослити 1.400 људи истичући да је то слика новог Обреновца.

Он је поручио да градска влада води рачуна о свим стновницима Београда где год живели, без обзира да ли живе на Теразијама, у Обреновцу, Гроцкој или другим приградским насељима.

"Сви Београђани морају да имају једнаке услове за живот", нагласио је Мали и дадао да морају да имају и социјалну и здравствену заштиту, водовод и канализацију, што је политика града од које неће одустати.

"То је наша обавеза, политика и стратегија развоја града Београда", додао је градоначелник.

Објекат Центра за социјални рад Београд за Одељење Обреновац уништен је у поплавама пре две године, а без просторија за рад су остали и РФЗО и Фонд ПИО.

Руководећи се потребама корисника, као и економичношћу, донета је одлука да се подигне нови објекат у коме ће бити смештене све три установе, као и НСЗ и Инспекторат за рад, а где ће грађани Обреновца све своје послове из домена тих институција моћи да обаве на једном месту.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања издвојило је за изградњу дела објекта површине 420 квадратних метара око 37,5 милиона динара, а укупна вредност објекта је 63 милиона динара без ПДВ-а.

Присуствовали су и директор РФ ПИО Драгана Калиновић, в.д. директора РФЗО Верица Лазић, председник УО РФ ПИО Бранислав Митровић, председник УО РФЗО Велимир Миличић, заменик директора НСЗ Драган Сикимић, директор Градског центра за социјални рад Београд Владимир Илић, директор Инспектората за рад Бојан Јоцић и Ђорђе Комленски председник скупштине градске општине Обреновац.