Aa

Aa

Поповић положио венце у част 11. новембра Дана примирја у Првом светском рату

Поповић положио венце у част 11. новембра Дана примирја у Првом светском рату

Читај ми

Београд, Ново гробље – Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Драган Поповић, положио је венце у част 11. новембра Дана примирја у Првом светском рату. Церемније полагања венаца одржане су на Француском војном гробљу, Руској спомен–костурници и Гробљу Комонвелта, уз војне и државне почасти.

Полагању венаца присуствовали су и представници Министарства одбране и Војске Србије, града Београда, амбасадори и изасланици земља учесница Првог светског рата. Церемонијама полагања венаца присуствовала су удружења и грађани који негују традиције ослободилачких ратова Србије.

Први светски рат је као светски сукоб глобалних размера обележио прву половину ХХ века као највеће страдање човечанства до тада, због чега је и назван Велики рат. За четири године ратовања на десетине милиона војника и цивила, су изгубили животе, на стотине хиљада их је рањено или остало инвалидно. Примирије између зараћених страна потписано је 11. новембра 1918. године. у железничком вагону у Компијену, прекид непријатељстава трајало је све до 28. јуна 1919. кад је у Версају потписан мировни споразум, чиме је и званично окончан Велики рат.