Aa

Aa

Положени венци у Агиос Матеосу

Положени венци у Агиос Матеосу

Положени венци у Агиос Матеосу

Читај ми

Државну церемонију одавања почасти и полагања венаца у Агиос Матеосу, код споменика српским војницима Дринске дивизије, предводио је државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић.

 

„Ми као држава, народ и Влада Р. Србије наставићемо да негујемо културу сећања на свеколике жртве нашега народа“, рекао је државни Антић. Он је подсетио да се око 10.000 војника Дринске дивизије налазило у селу Агиос Матеос и селима северно и источно од Крфа. Антић је указао да је 560 војника сахрањено на тим гробљима, док су посмртни остаци свих српских војника Тимочке, Моравске, Вардарске и Дринске дивизије премештени на острво Видо.

 

Поред државног секретара, на споменик српским војницима Дринске дивизије, венце су положили и изасланик Министарства одбране и Војске Србије генерал у пензији Синиша Радовић, као и представници Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, представници грчких локалних власти - Општина Јужни Крф и Удружења српско-грчког пријатељства.

 

Другог дана државних комеморативних свечаности на острву Крф, у  дворишту сеоске цркве у Агиос Матеосу, државна делегација коју је предводио државни секретар Антић, одала је почаст и положила венце на споменик Јанису Јанулису.

 

Комеморативна свечаност у Агиос Матеосу, део је комеморативних свечаности у Републици Грчкој поводом обележавања 107. годишњице искрцавања српске војске на Јонска острва Крф и Видо.