Aa

Aa

Подршка предузећима за професионалну рехабилитацију

Подршка предузећима за професионалну рехабилитацију

Читај ми

БЕОГРАД - Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања велику пажњу поклања предузећима за професионалну рехабилитацију особа са инвалидитетом, јер је то најбољи начин да се помогне не само тој категорији, већ и целокупној заједници, изјавио је данас министар Александар Вулин.

Према његовим речима, у Србији ради 49 предузећа која запошљавању особе са инвалидитетом и у њима је запослено 2.457 лица, од тога 1.453 су особе са инвалидитетом.

"За разне намене, од субвенција, плата до репроматеријала, набавке нових машина, Министарство је за ову годину предвидело око 700 милиона динара, а до данас је исплаћено неких 369 милиона", рекао је Вулин новинарима уочи свечаности у Академији 28 поводом 50-годишњице од оснивања Удружења предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом.

Вулин је најавио и доношење првог закона о социјалном предузетништву у Србији, којим ће се положај предузећа које упошљавају особе са инвалидитетом бити боље регулисан и унапређен.

Додао је и да Министарство рада добро сарађује са Удружењем предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом и да су, захваљујући заједничком раду, та предузећа изузета од процеса приватизације, омогућено им је повезивање радног стажа, оверавања здравствених књижица, издвојени су од забране запошљавања.

Министарсто рада, како је Вулин рекао, полаже много на запошљавање особа са инвалидитетом.