Aa

Aa

Подршка најрањивијим групама широм Србије кроз социјално интегрисане услуге

Подршка најрањивијим групама широм Србије кроз социјално интегрисане услуге

Подршка најрањивијим групама широм Србије кроз социјално интегрисане услуге

Читај ми

Уз подршку Владе Швајцарске у укупној вредности од скоро 275.000 евра, у оквиру програма „ПРО - Локално управљање за људе и природу“ почело је спровођење 20 пројеката локалних организација цивилног друштва који ће одговорити на потребе више од 6.000 грађана и грађанки из рањивих група, са фокусом на децу и младе, особе са инвалидитетом, Роме, старије људе и кориснике социјалне помоћи.

 

Догађају су присуствовале в.д. помоћника министра за социјалну заштиту Марина Видојевић и  в.д. помоћника министра за међународну сарадњу, европске интеграције и пројекте Татјана Миленковић Кајкут, као и више од 40 представника и представница организација цивилног друштва и локалних самоуправа и других институција укључених у спровођење пројеката.

 

В.д. помоћника министра у Сектору за социјалну заштиту др Марина Видојевић истакла је да је приоритет Министарства брига о најрањивијим категоријама друштва.

„Остваривање права и задовољавање потреба, посебно кад су у питању деца, особе са инвалидитетом и припадници ромске националне мањине, а нарочито кроз међусекторску и међуопштинску сарадњу, јесу приоритет Министарства”, рекла је Видојевић. Она је додала да ће организације цивилног друштва пројекте спроводити у партнерству са локалним самоуправама, центрима за социјални рад, домовима здравља, школама.

 

Специфичност пројеката је што се обједињују социјална заштита, образовање и здравство, навела је шефица одељења за добро управљање у Швајцарској канцеларији за сарадњу Мелина Папагеоргиоу.  „Међусекторски тимови ће се бавити значајним друштвеним проблемима, од превенције насилних облика понашања међу младима, спречавања злоупотребе дрога, до раних бракова, менталног здравља, потешкоћа у развоју, као и дигиталним описмењавањем рањивих друштвених група ”, навела је Папагеоргиоу.

 

Директни корисници подршке биће грађани и грађанке Бабушнице, Беле Паланке, Бора, Бујановца, Чајетине, Ћуприје, Димитровграда, Ивањице, Крагујевца, Крушевца, Лесковца, Ниша, Новог Пазара, Пирота, Смедерева, Сурдулице, Ужица, Владичиног Хана, Власотинца, Врања и Зајечара. Програм пружа и техничку подршку организацијама цивилног друштва у јачању њихових капацитета за поступак лиценцирања за будуће пружаоце услуга социјалне заштите.

 

Програм „ПРО - Локално управљање за људе и природу“ заједнички спроводе агенције Уједињених нација у Србији - УНОПС, УНИЦЕФ, УНФПА и УНЕП, у сарадњи са Владом Републике Србије и уз финансијску подршку Владе Швајцарске.