Aa

Aa

Побољшане услуге социјалне заштите за 3.000 грађана из рањивих група

Побољшане услуге социјалне заштите за 3.000 грађана из рањивих група

Побољшане услуге социјалне заштите за 3.000 грађана из рањивих група

Читај ми

Помоћница министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Биљана Зекавица је на догађају „Подршка локалним самоуправама у спровођењу услуга социјалне заштите” који је организовао програм „Swiss PRO“ истакла да Министарство посебну пажњу посвећује томе да се помоћ и подршка пруже онима којима је најпотребнија за што самосталнији живот у заједници.

 

„Унапређење положаја рањивих група јесте један од приоритета рада Владе Републике Србије и на том путу смо до сада дали врло значајан допринос. Искуство показује да уједињени можемо и више и боље да урадимо. Локалне самоуправе су један од значајнијих карика у систему и подршка за јачање њихових капацитета је веома важна јер у будућности треба да постану још значајнији носиоци социјалне заштите и социјалне политике на локалном нивоу”, истакла је Зекавица и захвалила Влади Швајцарске и партнерима на подршци и навела да очекује да ће се сарадња наставити на задовољство локалних самоуправа, као и најрањивијих група које очекују помоћ система социјалне заштите. 

 

На догађају су представљени резултати 41 пројекта који су 32 локалне самоуправе спровеле уз подршку Владе Швајцарске кроз програм „Swiss PRO“ и истакнуто је да квалитет живота за више од 3.000 грађана и грађанки из рањивих друштвених група побољшан кроз унапређење услуга социјалне заштите. Укупна вредност подршке Влада Швајцарске износи преко 530.000 евра, док су локалне самоуправе суфинансирале реализацију пројеката средствима у износу од око 170.000 евра. Локалне самоуправе су добиле и техничку подршку програма „Swiss PRO“ за развој услуга социјалне заштите, попут помоћи у кући и клуба сениора за стара лица, личног пратиоца и дневног боравка за особе са инвалидитетом и саветовалишта за породице, младе и децу.  

 

„Већи квалитет, опсег и инклузивност јавних услуга за грађане, нарочито услуга социјалне заштите за рањиве групе, важан је аспект реформе јавне управе. Пандемија Ковида 19 је била и представља и даље изазов за рањиве групе, нарочито старе и особе са инвалидитетом, зато Влада Швајцарска настоји да настави са подршком партнерима у даљем спровођењу ових важних јавих услуга”, навела је Мелина Папагеоргиоу, шефица одељења за добро управљање Швајцарске канцеларије за сарадњу.

 

Директорка Kанцеларије УНОПС у Србији Микела Телатин истакла је да су локалне самоуправа успешно употребиле подршку програма „Swiss PRO“ за велике помаке у области социјалне заштите. 

 

„Поносна сам што су наше заједничке активности унапредиле квалитет живота за 3.000 грађана и грађанки широм Србије. Томе су значајно допринели усмеравање и сарадња са Министарством рада, финансијска подршка Владе Швајцарске за социјалну укљученост, нарочито у одговору на последице пандемије, као и вођство и посвећеност локалних самоуправа у спровођењу промена у друштву помоћу којих нико не остаје запостављен”, навела је Телатин. 


 

Сертификате за успешну реализацију пројеката добиле су локалне самоуправе Ариље, Бабушница, Бела Паланка, Блаце, Брус, Ћуприја, Гаџин Хан, Ивањица, Kрупањ, Лебане, Лозница, Медвеђа, Мионица, Неготин, Нови Пазар, Параћин, Пирот, Пожаревац, Пријепоље, Прокупље, Рача, Рашка, Ражањ, Рековац, Шабац, Сјеница, Сурдулица, Свилајнац, Топола, Тутин, Ужице и Жагубица.

 

Поред резултата подршке, на догађају је представљено искуство Града Лознице у унапређењу услуга социјалне заштите уз подршку програма „Swiss PRO“ и пример добре праксе Општине Сјеница која је увела услугу сензорне собе. 

 

Овај догађај је реализован у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“, који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Kанцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (СKГО).