Aa

Aa

Парада "Корак победника" - руске "Ласте" одушевиле грађане

Парада "Корак победника" - руске "Ласте" одушевиле грађане

Читај ми

БЕОГРАД - Пилоти руске авио-групе "Стрижи" данас су над Београдом у авионима "миг 29" приказли акробатско умеће у ваздуху, чиме је завршена војна парада организована поводом Дана ослобођења Београда у Другом светском рату.

Пилоти четири авиона приказали су врхунске способности, креирајући разне формације у ваздуху што је оддушевили грађане, исто као и самостални лет на петом авиону, такође припадника популарних "Ласта".

Претходно су пилоти авиона и хеликоптера Војске Србије приредил својеврсни дефиле у ваздуху, уз демонтстрирање високог умећа, што су грађани такође пропратили са великим одобравањем.

Упркос киши која је падала током војне параде и остале јединице, укључујући и припаднике Гарде Војске Србије, која је извела почасни егзицир, приказале су висок ниво обучености.

Војна парада поводом седам деценија од ослобођења Београда у Другом светском рату, први пут после 29 година одржана је код Палате "Србија" и на Дунаву уз учешће око 4.500 припадника Војске Србије.

Параду су организовали Министарство одбране и Војска Србије на основу одлуке председника Републике, а командант је, по наређењу министра одбране, био начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић.

Уз моторна и борбена возила, тенкове, различито артиљеријско оружје и оружје за подршку Копненој војсци, приказани су и противоклопна средства, средства специјалне намене за електронска извиђања, авиони, хеликоптери.

Посетиоцима су приказане и заставе јединица које су учествовале у ослобођењу Београда у Другом светском рату, пуковске заставе из Првог светског рата и актуелне заставе јединица Војске Србије.

У саставу ваздухопловног ешалона налазиле су се летелица Војске Србије - хеликоптери типа "Газела", "М-8" и "М-17", ловачко бомбардерска авијација - авиони "Миг 21" и "Миг -29", као и авиони "Орао" "Галеб" и транспортни авион "Ан 26".

У саставу ешалона Речне флотиле, која је извела дефиле по Дунаву, били су бродови, десантно-јуришни чамци, миноловци, брод посебне намене "Козара", патролни чамци и речни брод посебне намене "36 Шабац".

На паради су предсављени самоходни вишецевни лансер ракета "Огањ", топ хаубица "Нора", тенкови М-84, ракетни системи "Нева" и "Куб", противавионски топови "Бофорс".

Војној паради присуствовали су председници Србије и Русије, Томислав Николић и Владими Путин, као и многобројни гарђани који су аплаузима поздрављали припаднике Војске Србије.

Паради су присуствовали премијер Александар Вучић, председница парламента Маја Гојковић, министри у Влади Србије, бивши председник Србије Милан Милутиновић, премијер некадашње СРЈ Момир Булатовић.

Ту су били председник Републике Српске Милорад  Додик, црквени великодостојници, градоначелник Београда Синиша Мали и бројне јавне личности.