Aa

Aa

Панел дискусија "Избегличка криза и одговор јавног, приватног и цивилног сектора"

Панел дискусија "Избегличка криза и одговор јавног, приватног и цивилног сектора"

Читај ми

БЕОГРАД - Србија је спремна да привремено збрине повећан број избеглица који се очекује у наредном периоду и већ је разрађена мрежа са 10 до 15 локација за њихов прихват, изјавио је данас државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић.

На панел дискусији "Избегличка криза и одговор јавног, приватног и цивилног сектора" у Привредној комори Србије, Иванишевић је казао да би могло да се деси да у нашој земљи остане дуже две до три хиљаде избеглица.

"Разрадили смо мрежу тачака на којима смо спремни привремено да пружамо помоћ, налази се на 10 или 15 локација у Србији код бугарске, румунске, мађарске и хрватске границе - Димитровград, Чока, Кикинда, Српска Црња, Сомбор, Суботица, Кањижа, Шид..., то су места где ће доћи ти људи уколико буде неопходно да се дуже задрже", казао је Иванишевић.

Он је поручио да Србија није добила никакве налоге по том питању, као и да их неће ни добијати.

Државни секретар је истакао да ти људи не желе трајно да се задрже у Србији већ да наставе пут ка Западној Европи.

Иванишевић је апеловао на компаније у Србији да помогну колико могу збрињавање миграната истичући да је сваки вид помоћи добродошао.

Он је осудио јучерашњи напад хрватских полицајаца на српске новинаре код граничног прелаза Беркасово који су били на српској територији, истичући да је то недопустиво, "па све и да су новинари ушли у Хрватску радећи свој посао".

"Кад год ми покушамо ту кризу мало да санирамо комшије око нас се потруде да та криза добије нови импулс. Дуго смо се борили да отворимо границе Србије и побољшамо имиџ и нећемо сада да затварамо границе, ово што раде наше комшије је крајње неразумно", нагласио је држави секретар.

Како је рекао, избегличка криза има глобални карактер и нажалост међународна заједница још није дала одговор како ће је решити.

Иванишевић је навео да је у претходних шест месеци кроз Србију прошло више од 200.000 људи са Блиског истока.

Он је казао да би требало по међународним правилима утврдити ко је избеглица, на пример да ли су то само људи из Сирије, док би оне који долазе из Авганистана и Ирака и других земаља требало третирати као мигранте.

Портпарол Високог комесаријата за избеглице УНХЦР Србија Мелита Шуњић је рекла да је УНХЦР веома захвални српској влади што неће затварати своје границе Србије.

Она је изразила очекивање да ће Хрватска одустати од затварања границе, јер се створио чеп.

Саветник председника ПКС Бојан Ђурић је изјавио да ПКС пружа помоћ држави у избегличкој кризи, као и да ће та помоћ бити још потребнија у нарендом периоду због хладнијег времена и предстојеће зиме.

Он је казао да ће избегличка криза још дуго трајати, с обизром да су у току највеће промене у том смислу у Европи у последњих 25 година.

"ПКС ће бити на сваки начин ангажована", поручио је Ђурић.