Aa

Aa

Пад незапослености, од јануара 139.402 новозапослених

Пад незапослености, од јануара 139.402 новозапослених

Читај ми

ПОЖАРЕВАЦ - Незапосленост у Србији опада и у односу на прошли месец незапослених је 6.900 мање, што представља смањење од 0,93 одсто, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је, отварајући Сајам запошљавања у Пожаревцу, нагласио да нису у питању сезонски послови, којих је било и прошле године, а да смањење незапослености у односу на исти месец прошле године износи 3,97 одсто.

Вулин је истакао да, према евиденцији његовог министарства и према евиденцији Националне службе за запошљавање (НСЗ), број новозапослених од јануара до данашњег дана је 139.402 особа.

"Ова статистика произашла је из пријава на обавезни регистар социјалног осигурања. Од јануара до данас, 139.402 нова имена и презимена почела су да уплаћују своје доприносе. У односу на прошлу годину, то је повећање од 14,5 одсто, када их је било нешто више од 121.000", истакао је министар рада.

Он је додао да су то имена и презимена људи који уплаћују доприносе на обавезно социјално осигурање, као и да те 139.402 породице могу да кажу да им се живот у ових седам месеци променио на боље.

Вулин је истакао да постоји мера коју НСЗ иначе ради, али сада хоће да је подигне на виши ниво и учини је обавезном, а то је да је радник НСЗ обавезан да у сваком предузећу у коме је одобрен социјални програм, исплаћене отпремнине за макар једног радника, да дође у то предузеће и да радницима предочи шта могу да раде са својом отпремнином.

"Радник НСЗ треба да им помогне око квалификације, доквалификације, око проналажења можда неког новог посла, помагање око вођења евиденције... и да тај новац, који су добили као отпремнину, не буде само извесна сума новца са којом неће знати шта да раде, већ да буде сума новца која може да буде нова шанса", нагласио је Вулин.

Он је додао да радници НСЗ имају обавезу да се обрате људима који су добили социјални програм и да та сума новца, отпремнина, како је рекао, можда, уз неки кредит за самозапошљавање може да буде и много већа и много успешнија.

Министар рада је рекао и да је суштина рада Националне службе за запошљавање, министарства рада и владе јесте у запошљавању људи, те да, у оној мери у којој се буду запошљавали нови људи, у тој мери ће бити успешни као министарство, као влада, и као друштво.

"Запослен човек је човек који може за себе да каже да има будућност и да има наде", каже Вулин.

Према његовим речима, на данашњем сајму, Пожаревац ће бити богатији за 100 нових запослених људи, те да је од јануара месеца до данас, одржано више од 40 таквих сајмова у организацији Националне службе за запошљавање (НСЗ) и 5.080 људи је пронашло посао.

На отварању Сајма запошљавања, говорили су и директор НСЗ Зоран Мартиновић, начелник Браничевског округа Александар Ђокић и градоначелник Пожаревца Миомир Илић.

Учешће на том сајму имало је 24 послодавца, који су тражили људе за 111 слободних радних места.