Aa

Aa

Ове године уштеђено 5,5 милијарди динара

Ове године уштеђено 5,5 милијарди динара

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин изјавио је данас да је у протеклих пет месеци значајно повећан број легално запослених и да је уплаћено 5,5 милијарди динара више у пензиони фонд.

Ове године од 1. јануара до 9. јуна било је 15.727 инспекцијских налаза, затечено је 4.127 радника на црно, а од тога је 3.125 радника било запослено већ сутрадан, прецизирао је Вулин, гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је подсетио послодавце да упозоре раднике да по закону о раду имају право на годишњи одмор и регрес.

Говорећи о сезонским радницима, Вулин је нагласио да сваки облик рада мора да има уговор о раду и да је реч о правима на зараду, на осигурање у случају повреде на раду и слободан дан.

"Радници су потпуно изједначени, без обзира да ли су такозвани сезонски радници или су радници који раде на неки дужи период", истакао је Вулин.

На питање о саопштењу са састанка премијера Александра Вучића и заштитника грађана Саше Јанковића, где се као приоритет наводи побољшање рада пореске управе, РФЗО и Фонда ПИО, Вулин је рекао да "Јанковић куца на отворена врата".

Прошле године проценат решених пензија у законском року од два месеца био је 89, а већ ове године 92 одсто, истакао је Вулин и додао да је циљ да буде 95 процената.