Aa

Aa

Отворена ординација РФ ПИО за вештачење у Неготину

Отворена ординација РФ ПИО за вештачење у Неготину

Читај ми

НЕГОТИН - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин отворио је данас у Неготину ординацију Републичког фонда ПИО за медицинско вештачење за оцену радне способности и туђу негу и помоћ осигураника и корисника са подручја општина Неготин, Кладово и Мајданпек.

Отварањем те испоставе за вештачење у Неготину, Фонд ПИО наставља да приближава своје услуге корисницима, који су до сада на преглед морали да путују у Бор, речено је приликом отварања те ординације.

Министар Вулин рекао је да његово Министарство у сарадњи са ПИО фондом чини све да олакша корисницима остваривање услуга и да и м приближи све потребне услуге.

"Сада сви захтеви за туђу негу и помоћ и све оно што комисије треба да вештаче, биће обављено баш у Неготину и људи из околних места неће морати да путују далеко и излажу се трошковима, услуге ће бити тамо где су им потребне", рекао је Вулин.

Како је казао, настоји се у томе и води се рачуна да сваки корисник буде заштићен и да остваривање услуга у свим деловима Србије буде изједначено, како би сви осигураници имали једнака права.

Министар Вулин се приликом обиласка филијале ПИО фонда у Неготину осврнуо и на трендове повехцане наплате доприноса за пензијску заштиту, истичући да се тај тренд и даље наставља.

"Захваљујући повећаној количини доприноса и новца из привреде која се развија и већег броја запослених, повукли смо 8,3 милијарде динара мање из буџета за те намене, што говори да се запошљавање наставља, да имамо већу финансијску и фискалну дисциплину", рекао је Вулин.

Он је навео податак да је у прошлом месецу инспекција рада обавила 4.950 контрола, приликом којих је установљено да 1.130 радника ради на црно, а да је захваљујући издатим решењима, са 930 лица закључен радни однос.

Он је рекао и да према евиденцији Националне службе за запошљавање, прошлог месеца, запослено је 1.235 људи.

"Све то недвосмислено говори да запошљавање у Србији иде на боље", рекао је Вулин.

Директорка филијаре ПИО фонда у Бору Верица Чарапић рекла је да је циљ био да се проблем становништва у општинама Неготин, Кладово и Мајданпек, нарочито оних који живе у селима, реши на хуман начин, и тако омогући остваривање права за туђу негу и помоћ старих и изнемоглих.

Она је подсетила да је становништво у околним местима тих општина престаро, а да су због удаљености и недостатка редовних саобраћајних линија, били ускраћени за остваривање тих права. Како је објаснила, најчешће су били принуђени да због природе болести и немогућности транспорта плаћају такси превоз, или возила за специјалне намене, да би се одазвали на вештачење.

Она је навела да су зато морали да превале 120 километара од Кладова и око 75 километара од Текије и Неготина, да би дошли до Бора на вештачење.

"Фонд ПИО настоји да приближи својим осигураницима остваривање тих права што је могуће више и надамо се да ће им сада бити знатно лакше", рекла је Чарапић.

Директор Сектора за медицинско вештачење Републичког Фонда ПИО доктор Ика Кајевић рекао је да су Министарство рада и Фонд ПИО настојали да покажу одговорност према најстаријима и да им помогну да остваре своја права, која су до сада остваривали отежано.

Он је рекао да ће и даље у Србију покушати да се омогући отварање испостава оваквог типа, како би се помогло најстаријој популацији.

Председник општине Неготин Јован Миловановић истакао је да је та општина препознала значај рада комисије за вештачење, имајући у виду да је најстаријима било веома тешко да оду на вештачење у Бор и да је зато помогла у сређивању тог простора, у сарадњи са Фондом ПИО и ресорним министарством.

Према подацима Фонда ПИО за прошлу годину, од укупног броја обрађених захтева у филијали Бор, за првостепена вештачења из испоставама у Неготину, Кладову и Мајданпеку, било је 90 захтева за оцену радне способности, 133 захтева за негу и помоћ, а за кориснике услуга центара за социјални рад 111 захтева за негу и помоћ.

То је укупно 334 захтева са територије три општине оје покрива филијала Бор (Неготин, Кладово и Мајданпек).